Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Носівська ДПІ: Практикум для громадян з питань заповнення та подання податкової декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік та особливостей отримання податкової знижки

опубліковано 23 квітня 2024 о 16:51

В Центрі обслуговування платників Носівської ДПІ щоденно проводяться практикуми (тренінги) з платниками податків. Так в ході проведення чергового  заходу начальник Носівської ДПІ Олександр Адаменко  надав кваліфіковані роз’яснення та відповіді на питання платників податків стосовно окремих аспектів декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році, а також інформував про переваги використання електронних сервісів ДПС (зокрема ІКС «Електронний кабінет платника» та мобільного застосунку «Моя податкова»).

Громадяни цікавилися алгоритмом подання декларації через Електронний кабінет та переліком документів, необхідних для використання права на податкову знижку.

Керівником ДПІ було нагадано роз’яснення про порядок заповнення та подання податкової декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік та  інформація щодо отримання податкової знижки. Олександр Адаменко нагадав, що декларацію слід подати до 1 травня 2024 року, суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначені в декларації, необхідно сплатити  до 1 серпня 2024 року, а право на податкову знижку можна реалізувати до 31 грудня 2024 року.

Більш детально було поінформовано про доходи, які підлягають  обов’язковому декларуванню. Зокрема, отримані від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення; доходи  від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна, операції з інвестиційними активами; при отриманні іноземних доходів та інше. 

Також повідомлено, що з 01 січня   2024 року діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи, що передбачена наказом Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мін’юсті 18 жовтня 2023 року за № 1817/0873.

Олександр Адаменко довів до відома присутніх інформацію щодо громадян, які можуть скористатися правом на податкову знижку.  Посадовець зазначив, що податкова знижка  надається,  якщо у фізичної особи були витрати на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання; за користування іпотечним кредитом; пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям; страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення; на оплату допоміжних репродуктивних технологій; на оплату державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини; у зв'язку з переобладнанням транспортного  засобу, на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту; орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

Повідомлено про перелік документів, які необхідно подати фізичними особами разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи.

Наголошено, що підстави для нарахування податкової знижки за 2023 рік із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається по 31 грудня 2024 року (включно) до податкового органу за місцем реєстрації. Також Олександр Адаменко повідомив, що відповідно до п.п. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ),  якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Щодо терміну повернення податку на доходи фізичних осіб внаслідок застосування права на податкову знижку фахівцем було надано роз’янення, що відповідно до п. 179.8 ст.179 розділу IV ПКУ сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Олександр Адаменко відповів на запитання присутніх, зокрема наголосив на обов’язковому підтвердженні витрат відповідними платіжними та розрахунковими документами.

Також було продемонстровано, яким чином  засобами «Електронного кабінету» надати  податкову декларацію про  майновий стан і доходи, отримати  відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків  про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків, переглянути стан розрахунків з бюджетом.

Роз’яснено, що у режимі «ЕК для громадян» електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів. При складанні декларації в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб, та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна.

Наприкінці заходу Олександр Адаменко рекомендував планикам максимально використовувати електронні сервіси ДПС та зазначв переваги їх використання, а саме:

 - скорочує час і витрати при поданні податкової декларації;

- мінімізує помилки при заповненні декларації;

- надає можливість подання копій первинних документів, як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі.

Носівська ДПІ нагадує, що за інформацією щодо порядку заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи громадяни, можуть звертатися до Центру обслуговування платників Носівської ДПІ Головного управління ДПС у Чернігівській області. Телефон для довідок (04642) 2-20-26.