Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист Головного управління ДФС у Чернігівській області від 30.12.2015 №3896/10/25-01-15-01-09

опубліковано 30 грудня 2015 о 17:29

Лист Головного управління ДФС у Чернігівській області від 30.12.2015 №3896/10/25-01-15-01-09


 Головне управління ДФС у Чернігівській області розглянуло лист стосовно застосування нульової ставки ПДВ при експорті товару та включення до складу податкового кредиту суми ПДВ, сплаченої при ввезені власного товару в режимі «реімпорту», та повідомляє.

Відповідно до статті 82 глави 15 Митного кодексу України від 13.03.2012 р. № 4495-VI (далі – МКУ) експорт (остаточне вивезення) - це митний режим, відповідно до якого українські товари випускаються для вільного обігу за межами митної території України без зобов'язань щодо їх зворотного ввезення.

Вивезення товарів за межі митної території України в режимі експорту передбачає:

подання  органу доходів і зборів, що здійснює випуск товарів у митному режимі експорту, документи на такі товари;

сплату митних платежів, якими відповідно до закону обкладаються товари під час вивезення за межі митної території України у митному режимі експорт;

дотримання експортером вимог, передбачених законом заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Пунктом 206.4 статті 206 ПКУ встановлено, що операції з вивезення товарів у митному режимі експорту оподатковуються за ставкою, визначеною підпунктом 195.1.1 пункту 195.1 статті 195 ПКУ, відповідно до якого ці операції оподатковуються за нульовою ставкою  при умові, що таке вивезення товарів підтверджене в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, митною декларацією, оформленою відповідно до вимог МКУ.

Щодо права на податковий кредит при «реімпорті».

Згідно ст. 77 глави 14 МКУ реімпорт - це митний режим, відповідно до якого товари, що були вивезені або оформлені для вивезення за межі митної території України, випускаються у вільний обіг на митній території України зі звільненням від сплати митних платежів, встановлених законами України на імпорт цих товарів, та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Відповідно до  пункту 206.3 статті 206 ПКУ, операції із ввезення товарів у митному режимі реімпорту звільняються від оподаткування, крім операцій із ввезення відповідно до пункту 3 частини другої статті 78 МКУ, що оподатковуються податком на додану вартість за ставкою, визначеною підпунктом 194.1.1 пункту 194.1 статті 194 ПКУ, тобто за основною ставкою.

Митний режим реімпорту, передбачений пунктом 3 частини другої статті 78 МКУ - це повернення товарів, які раніше були поміщені у митний режим експорту (остаточного вивезення), і повертаються особі, яка їх експортувала, у зв'язку з невиконанням (неналежним виконанням) умов зовнішньоекономічного договору, згідно з яким ці товари поміщувалися в митний режим експорту, або з інших обставин, що перешкоджають виконанню цього договору, якщо ці товари:

а) повертаються на митну територію України у строк, що не перевищує шести місяців з дати вивезення їх за межі цієї території у митному режимі експорту;

б) перебувають у такому самому стані, в якому вони оформлені у митний режим експорту, крім природних змін їх якісних та/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування, зберігання та використання (експлуатації), внаслідок якого були виявлені недоліки, що спричинили реімпорт товарів.

Згідно з підпукту 14.1.181 пункту 14.1 статті 14 ПКУ податковий кредит - сума, на яку платник податку на додану вартість має право зменшити податкове зобов'язання звітного (податкового) періоду, визначена згідно з розділом V цього Кодексу.

Пунктом 198.1 ПКУ передбачено, що право на віднесення сум податку до податкового кредиту виникає у разі здійснення операцій з:

а) придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг;

б) придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів, у тому числі при їх ввезенні на митну територію України (у тому числі у зв'язку з придбанням та/або ввезенням таких активів як внесок до статутного фонду та/або при передачі таких активів на баланс платника податку, уповноваженого вести облік результатів спільної діяльності);

в) отримання послуг, наданих нерезидентом на митній території України, та в разі отримання послуг, місцем постачання яких є митна територія України;

г) ввезення необоротних активів на митну територію України за договорами оперативного або фінансового лізингу.

Описана у Вашому запиті операція (реімпорт товару) відноситься до операцій, зазначених у пп. «а» п. 198.1 ПКУ.

Під поняттям «придбання товарів» є операції, що передбачають отримання права власності на товар, тобто коли відбувається перехід права власності від особи, що віддає товар, до особи, що його отримує. Операція з реімпорту товару не може вважатися придбанням товарів, так як не є операцією, що передбачає передачі прав власності на  товар.

Оскільки, операція з повернення попередньо експортованого власного товару (режим «реімпорт» згідно з абз. 3 ч. 2 ст. 78 Митного кодексу України) не є придбанням або виготовленням товару в значенні пункту 198.1 статті 198, у платника податку на додану вартість відсутнє право на включення до  податкового кредиту сум ПДВ, що були сплачені митному органу при «реімпорті» товару.

            Таким чином, ТОВ «Білкозин», яке експортувало власну продукцію, але у зв’язку з відмовою ветеринарної інспекції така продукція була повернута на митну територію України та поміщена в режим реімпорту, не має право включати до складу податкового кредиту сум ПДВ, сплачених митним органам при реімпорті.

            Проведені ТОВ «Білкозин» операції з вивезення товарів у митному режимі експорту, оподатковуються відповідно до  підпункту 195.1.1 пункту 195.1 статті 195 ПКУ за нульовою ставкою, при умові що таке вивезення товарів підтверджене в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, митною декларацією, оформленою відповідно до вимог МКУ.

 

       Окрім того, звертаємо Вашу увагу, що відповідно до пункту 52.2 статті 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися  платником податків, якому надано таку консультацію, та діє до внесення змін до статей Податкового кодексу України, на які в ній іде посилення.

 

 

Заступник  начальника                                                         О.І. Марухленко