Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист Головного управління ДФС у Чернігівській області від 22.04.2016 №1366/10/25- 01-12-01-09.

опубліковано 28 квітня 2016 о 16:21

Лист Головного управління ДФС у Чернігівській області від 22.04.2016 №1366/10/25- 01-12-01-09.

Головне управління ДФС у Чернігівській області уважно розглянуло лист стосовно застосування протоколу про адміністративне правопорушення до посадових осіб підприємства та повідомляє наступне.

Відповідно до пункту 15.1 статті 15 Податкового кодексу України від 02.12.2010р. №2755-VІ (далі-ПКУ) платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з ПКУ або податковими законами, і на яких покладено обов'язок зі сплати податків і зборів.

Платники податків, податкові агенти та/або їх посадові особи несуть відповідальність у разі вчинення порушень, визначених законами з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи (пункт 110.1 статті 110 ПКУ).

Визначення посадової особи органів управління товариства наведено в статті 23 Закону України "Про господарські товариства".

Відповідно до статей 163-2, 164-2, 164-4, 165-1 і 186-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення до посадових осіб виходячи з узагальненої практики органів, що розглядають справи про адміністративні правопорушення, відносяться службовці підприємств, установ і організацій, що мають право здійснювати в межах своєї компетенції владні організаційно-розпорядчі дії, що мають юридично значимі наслідки (наприклад, давати обов'язкові вказівки, розпоряджатися кредитами, наймати і звільняти працівників, вживати заходів заохочення і дисциплінарного впливу).

Відповідно до статті 8 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства, забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних початків бухгалтерського обліку, складання та подання у встановлені строки фінансової звітності.

З огляду на вищевикладене, керівники підприємства (голова правління, президент, генеральний директор, директор, заступник директора, головний бухгалтер) незалежно від форм власності підприємств є посадовою особою.

Вищевикладена відповідь діє до внесення змін до статей ПКУ, на які йдуть посилання.

 

Заступник начальник                                                          О.І. Марухленко