Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист Головного управління ДФС у Чернігівській області від 10.06.2016 №1925/10/25-01-12-01-09

опубліковано 16 червня 2016 о 15:19

Лист Головного управління ДФС у Чернігівській області від 10.06.2016 №1925/10/25-01-12-01-09

Головне управління ДФС у Чернігівській області, керуючись п.п. 14.1.172 п. 14.1 статті 14, статтею 19¹ розділу І, статтею 52 розділу ІІ Податкового кодексу України від 02.12.2010 року №2755-VІ із змінами і доповненнями (далі - ПКУ) розглянуло звернення платника податків стосовно надання роз’яснення щодо оподаткування ПДВ операцій з  роздрібного продажу палива у мережі АЗС за готівку та за безготівковий розрахунок і повідомляє.

Відповідно до п. 188.1 ст. 188 ПКУ, для податку на додану вартість база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв'язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

Сума ПДВ, обчислена виходячи з бази оподаткування, є податковим зобов’язанням, що виникає відповідно до правил, встановлених п. 187.1 статті 187 ПКУ, а саме датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше: дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку або дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Згідно до п. 201.1 ст. 201 ПКУ на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) в терміни, визначені ПКУ (п.201.10 ст. 201).

Форма та Порядок заповнення податкової накладної затверджені наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1037, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26 січня 2016 року за №137/28267, пунктом 16 якого визначено порядок заповнення окремих рядків податкових накладних.

Зокрема, у податковій накладній відображається окремо вартість товару, що постачається (без урахування ПДВ), яка є базою оподаткування ПДВ, та сума ПДВ, що нараховується на вартість такого товару. Відображення у податковій накладній суми акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів ПКУ та вказаним Порядком не передбачено.

У разі здійснення постачання товарів/послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер, відповідно до п.201.4 ст. 201 ПКУ, платник має можливість скласти зведену податкову накладну.  Для цілей цього пункту ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць.

У таких випадках зведені податкові накладні, із зазначенням  всієї номенклатури поставлених протягом місяця товарів/послуг, які виписуються покупцям - платникам ПДВ, складаються не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, на кожного платника податку, з урахуванням всього обсягу постачання товарів/послуг відповідному платнику протягом такого місяця.

Якщо поставки здійснюються особам, які не зареєстровані платниками ПДВ, зведена податкова накладна складається не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, з урахуванням всього обсягу постачання товарів/послуг таким покупцям, з якими постачання мають ритмічний характер, протягом такого місяця.

Оскільки складання зведених податкових накладних безпосередньо залежить саме від фактичного постачання товарів чи послуг, такі накладні не складаються на суму попередньої оплати. Якщо ж сума передоплати перевищує вартість поставлених товарів/послуг протягом місяця, на таке перевищення складається податкова накладна у загальному порядку не пізніше останнього дня такого місяця.

Якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін,  перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

Порядок коригування податкових зобов'язань та податкового кредиту регулюється п. 192.1 ст. 192 ПКУ.

Отже, якщо продавцем - платником ПДВ на дату отримання попередньої (авансової) оплати були визначені податкові зобов'язання з ПДВ та надалі сталися обставини, внаслідок яких неможливо виконати умови договору постачання товарів/послуг та/або відбулася зміна умов договору та/або був складений інший договір, то продавець - платник ПДВ має право скласти розрахунок коригування до податкової накладної, в якому здійснити коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної.

У такому розрахунку коригування податкової накладної при зміні номенклатури поставлених товарів (відповідно і зміни УКТ ЗЕД) зазначається зі знаком «-» коригований об’єм/обсяг старої номенклатури та зі знаком «+» вноситься об’єм/обсяг згідно номенклатури фактично поставлених товарів (пальне іншої марки).

Слід зазначити, відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

 

Заступник начальника                                                                                     О.І. Марухленко