Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист Головного управління ДФС у Чернігівській області від 07.12.2016 № 4042/09/25-01-12-01-10 стосовно оподаткування податками і зборами операцій з безоплатної передачі майна, в тому числі підакцизних товарів, яке конфісковане за рішенням суду, не реалізоване згідно з вимогами Закону України

опубліковано 08 грудня 2016 о 16:34

Лист Головного управління  ДФС  у  Чернігівській  області від 07.12.2016  № 4042/09/25-01-12-01-10

Головне управління ДФС у Чернігівській області, керуючись підпунктом 14.1.172 пункту 14.1 статті 14, статтею 191 розділу І, статтею 52 розділу ІІ Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями, розглянуло Ваше звернення стосовно оподаткування податками і зборами операцій з безоплатної передачі майна, в тому числі підакцизних товарів, яке конфісковане за рішенням суду, не реалізоване згідно з вимогами Закону України від 02.06.2016 №1404 - VII "Про виконавче провадження" та за рішенням комісії, утвореної відповідно до пункту 11 Порядку розпорядження майном, конфіскованим за рішенням суду і переданим органам державної виконавчої служби, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2002 №985, може бути безоплатно передане органам державної влади, закладам охорони здоров'я, освіти, соціального забезпечення, соціального захисту, зокрема закладам, у яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, дитячим будинкам сімейного типу, прийомним сім'ям, будинкам дитини при установах виконання покарань, установам виконання покарань, слідчим ізоляторам, військовим формуванням, а також на благодійні цілі, та в межах своєї компетенції повідомляє наступне. 

Статтею 1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ) визначено, що Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства. Правила оподаткування товарів, що переміщуються через митний кордон України, визначаються ПКУ, крім правил оподаткування товарів митом, які встановлюються Митним кодексом України та іншими законами з питань митної справи.

Згідно з пунктами 5.1 та 5.2 статті 5 ПКУ поняття, правила та положення, установлені цим Кодексом та законами з питань митної справи, застосовуються виключно для регулювання відносин, передбачених статтею 1 ПКУ. В разі якщо поняття, терміни, правила та положення інших актів суперечать поняттям, термінам, правилам та положенням ПКУ, для регулювання відносин оподаткування застосовуються поняття, терміни, правила та положення ПКУ.

Щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з безоплатної передачі за рішенням комісії конфіскованого за рішенням суду майна, в тому числі підакцизного, то відповідно до пункту 185.1 статті 185 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 Кодексу, ввезення товарів на митну територію України та вивезення товарів за межі митної території України.

Під постачанням товарів згідно з підпунктом 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 ПКУ розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Відповідно до п. 194.1 ст. 194 Податкового кодексу України  операції, зазначені у статті 185 ПКУ, крім операцій, що не є об'єктом оподаткування, звільнених від оподаткування, та операцій, до яких застосовується нульова ставка та 7 відсотків, оподатковуються за ставкою, зазначеною в підпункті "а" пункту 193.1 статті 193 ПКУ, яка є основною. Основна ставка податку на додану вартість визначена підпунктом "а" пункту 193.1 статті 193 та пункту 194.1 статті 194 ПКУ та складає 20 відсотків.

Операції, що не є об'єктом оподаткування та звільнені від оподаткування, визначені статтями 196 та 197 ПКУ.

Згідно з підпунктом 197.1.26 пункту 197.1 статті 197 ПКУ звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з передачі конфіскованого майна, знахідок, скарбів, майна, визнаного безхазяйним, майна, за яким не звернувся власник до кінця строку зберігання, та майна, що за правом успадкування чи на інших законних підставах переходить у власність держави (у тому числі майна, визначеного у статті 184 Митного кодексу України), у розпорядження державних установ або організацій, уповноважених здійснювати їх збереження або постачання згідно із законодавством, а також операції з безоплатної передачі зазначеного в цьому пункті майна у випадках, визначених законодавством, у володіння і користування державних органів, установ (організацій), які утримуються за рахунок бюджетних коштів, а також закладів, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей. Операції з подальшого постачання зазначених товарів оподатковуються на загальних підставах.

Відповідно до пункту 197.4. статті 197 ПКУ звільнення від оподаткування товарів, передбачене пунктом 197.1 цієї статті, поширюється на операції із ввезення на митну територію України.

При цьому пунктом 197.5 статті 197 ПКУ встановлено, що звільнення від оподаткування, передбачене пунктом 197.1 цієї статті, не поширюється на операції з підакцизними товарами, зазначеними в розділі VI Кодексу.

      До підакцизних товарів згідно з пунктом 215.1 статті 215 ПКУ належать:

  • спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво;
  • тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;
  • пальне;
  • автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів;
  • електрична енергія.

Тому, з огляду на вищенаведене, операції з безоплатної передачі (за рішенням комісії) органам державної влади, закладам охорони здоров'я, освіти, соціального забезпечення, соціального захисту, зокрема закладам, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, дитячим будинкам сімейного типу, прийомним сім'ям, будинкам дитини при установах виконання покарань, установам виконання покарань, слідчим ізоляторам, військовим формуванням, а також на благодійні цілі, конфіскованих за рішенням суду автомобілів, не звільняються від оподаткування податком на додану вартість та оподатковуються  за основною ставкою 20 відсотків.

Щодо визначення платника ПДВ при здійснені зазначених операцій, то слід зазначити, що статтею 180 ПКУ встановлено коло осіб, які для цілей оподаткування ПДВ є платниками такого податку.

Зокрема, відповідно до підпункту 6 пункту 180.1 статті 180 ПКУ платником податку на додану вартість є особа, що проводить операції з постачання конфіскованого майна, знахідок, скарбів, майна, визнаного безхазяйним, майна, за яким не звернувся власник до кінця строку зберігання, та майна, що за правом успадкування чи на інших законних підставах переходить у власність держави (у тому числі майна, визначеного у статті 172 Митного кодексу України), незалежно від того, чи досягає вона загальної суми операцій із постачання товарів/послуг, визначеної пунктом 181.1 статті 181 Кодексу, а також незалежно від того, який режим оподаткування використовує така особа згідно із законодавством.

Порядок визначення платниками суми податку на додану вартість, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України, строки розрахунків з бюджетом по вказаному податку регулюються статтями 200, 2001 та 203 Податкового кодексу України.

Щодо оподаткування акцизним податком операцій з безоплатної передачі органам державної виконавчої служби конфіскованого за рішенням суду майна, в тому числі підакцизних товарів, то відповідно до абзацу 1 підпункту 14.1.212 пункту 14.1 статті 14 ПКУ реалізація підакцизних товарів (продукції) – це будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів (продукції) згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої, незалежно від строків її надання, а також безоплатного відвантаження товарів, у тому числі з давальницької сировини, реалізація суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Відповідно до підпункту 212.1.4. пункту 212.1 статті 212 ПКУ платником акцизного податку є особа, яка реалізує конфісковані підакцизні товари (продукцію), підакцизні товари (продукцію), визнані безхазяйними, підакцизні товари (продукцію), за якими не звернувся власник до кінця строку зберігання, та підакцизні товари (продукцію), що за правом успадкування чи на інших законних підставах переходять у власність держави, якщо ці товари (продукція) підлягають реалізації (продажу) в установленому законодавством порядку.

Об‘єктами оподаткування акцизним податком є операції з реалізації конфіскованих підакцизних товарів (продукції), підакцизних товарів (продукції), визнаних безхазяйними, підакцизних товарів (продукції), за якими не звернувся власник до кінця строку зберігання, та підакцизних товарів (продукції), що за правом успадкування чи на інших законних підставах переходять у власність держави (підпункт 213.1.4. пункту 213.1 статті 213 ПКУ).

Пункт 213.3 статті 213 ПКУ передбачає операції з підакцизними товарами, які звільняються від оподаткування, зокрема, безоплатної передачі для знищення підакцизних товарів (продукції), конфіскованих за рішенням суду та таких, що перейшли у власність держави внаслідок відмови власника, якщо вони не підлягають реалізації (продажу) в установленому законодавством порядку (підпункт 213.3.4, пунту 213.3 статті 213 ПКУ).

Ставки податку та перелік товарів, з яких справляється акцизний податок  передбачено підпунктом 215.2 статті 215 ПКУ.

Порядок і строки сплати акцизного податку передбачено статтею 222 ПКУ.       

Також звертаємо Вашу увагу, що відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.