Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Громадяни мають право подати заяву для отримання реєстраційного номера платника податків в електронному вигляді

опубліковано 06 листопада 2019 о 16:41

За інформацією начальниці Чернігівського управління Головного управління ДПС у Чернігівській області Тетяни Рубан, з початку року Центрами обслуговування платників Чернігівського управління видано близько 8 тисячам громадян реєстраційних  номерів облікової картки платника податків.

Так, нормами пункту 63.5 Податкового кодексу України (далі -  Кодекс) передбачено, що всі фізичні особи -  платники податків та зборів реєструються у контролюючих органах шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків у порядку, визначеному Кодексом.

Фізична особа незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), яка не включена до Державного реєстру, зобов’язана особисто або через представника подати до відповідного контролюючого органу облікову картку фізичної особи – платника податків за формою  № 1ДР, яка є водночас заявою для реєстрації у Державному реєстрі, та пред’явити документ, що посвідчує особу (пункт 70.5 Кодексу).

Разом з тим, фізичні особи мають право, використовуючи кваліфікований електронний підпис, подавати в електронному вигляді Облікову картку за формою № 1ДР та Заяву за формою № 5ДР через приватну частину Електронного кабінету на офіційному вебпорталі ДПС.

Враховуючи те, що при отриманні документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, фізичній особі необхідно пред’явити документ, що посвідчує особу, отримати його в електронному вигляді неможливо.

Нагадаємо, що оформити картку платника податків, внести зміни (зміна прізвища чи ім’я тощо) до індивідуального податкового номера чи отримати дублікат громадянам можна в Центрі обслуговування платників Чернігівського управління ГУ ДПС у Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. Кирпоноса, 28, вікно № 9, тел.: (0462) 65-28-06.