Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Головне управління ДПС у Чернігівській області: Підсумки роботи податкового аудиту протягом I кварталу 2024 року

опубліковано 26 квітня 2024 о 11:53

У І кварталі 2024 року підрозділами управління податкового аудиту Головного правління ДПС у Чернігівській області проведено 193 перевірки, з них 173 узгоджені перевірки (планові–6, позапланові–74, фактичні–93). 

Суб’єктам господарювання, які порушили податкове законодавство, донараховано грошових зобов’язань (з урахуванням штрафних санкцій) на суму 371,2 млн гривень. Порівнюючи з відповідним періодом 2023 року донараховано більше на 345,9 млн гривень.

Узгоджено донарахованих грошових зобов’язань всього на суму 57,1  млн грн, що більше на 21,6 млн грн у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Із донарахованих сум до бюджету сплачено (погашено) 26,8 млн грн, що більше на 16 млн грн у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Крім того, зменшено від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток на 10,1 млн грн, що упередило несплату податку у майбутньому на 1,8 млн гривень. За результатами перевірок зменшено заявлену до відшкодування з бюджету суму ПДВ на 17 млн грн, зменшено суму від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом з ПДВ на 6 млн гривень. 

Нагадуємо про пом’якшення у застосуванні штрафних санкцій за результатами документальних перевірок під час воєнного стану. 

Відповідно до підункту 69.37 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України тимчасово, у разі сплати платником податків протягом 30 календарних днів з дня, наступного за днем отримання податкового повідомлення-рішення, суми податкового зобов'язання, нарахованого за результатами документальних перевірок, які були відновлені або розпочаті з 1 серпня 2023 року та завершені до дня припинення або скасування воєнного стану на території України, штрафні (фінансові) санкції (штрафи), нараховані на суму такого податкового зобов'язання, вважаються скасованими, а пеня не нараховується. Сума податкового зобов'язання, сплаченого у порядку, передбаченому цим підпунктом, не підлягає оскарженню.