Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники податків Чернігівщини поповнили місцеві бюджети майже на 4,5 млрд гривень протягом січня-липня 2022 року

опубліковано 29 серпня 2022 о 14:05

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за 7 місяців 2022 року надійшло  майже 4,5 млрд грн від сплати податків і зборів.

Найбільше надійшло податку на доходи фізичних осіб - 3,3 млрд грн. або понад 74 відс. від загальної суми. Порівняно з минулим роком надходження збільшились на 0,7 млрд гривень або майже на 28 відсотків.

Податку на майно (за земельні ділянки, житлову та нежитлову нерухомість,  автомобілі преміум - класу) сплачено 422 млн грн (9,4 відс. доходів місцевих бюджетів), що на 28,4 відс. менше за минулорічний факт. Єдиного податку на підприємницьку діяльність надійшло 495 млн грн (11 відс. загальної суми надходжень до місцевих бюджетів), що на 4,8 відс. менше ніж у минулому році. Зменшення надходжень спричинене запровадженням воєнного стану та внесеними з цього приводу змінами до законодавства.

Частка решти податків і зборів у загальній сумі становить 5,2 відсотки. Це податок на прибуток, якого сплачено 42 млн грн, рентна плата за користування природними ресурсами – 89 млн грн, акцизний податок від реалізації підакцизної продукції – 82 млн грн, екологічний податок – 5 млн гривень. 

Левову частину надходжень до місцевих бюджетів області від сплати податків забезпечили бюджетні установи, сфера державного управління та оборони (45 відс. загальної суми або 2 млрд грн). Також значні суми сплатили сільськогосподарські (13 відс. або 578 млн грн) та промислові підприємства (18 відс. або 524 млн грн). Від громадян надійшло 489 млн грн податків з підприємницької діяльності та плати за майно (11 відс. загальної суми).

Галузь торгівлі та громадського харчування поповнила бюджети на 249 млн грн (5,6 відс. доходів місцевих бюджетів), транспорту – 200 млн грн (4,5 відс.), лісового господарства – 91 млн грн (2 відс.), будівництва – 35 млн грн (0,8 відс.).

Головне управління ДПС у Чернігівській області висловлює щиру вдячність платникам податків за підтримку держави у цей нелегкий час та сумлінне виконання своїх обов’язків щодо сплати податків. Це дозволяє забезпечити своєчасно та в повному обсязі виплати на соціальні та військові потреби, спрямувати кошти на відновлення пошкодженого житла та інфраструктури.