Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Головне управління ДПС у Чернігівській області закликає суб’єктів господарювання дотримуватись вимог діючого законодавства під час проведення розрахункових операцій

опубліковано 27 травня 2024 о 08:14

Відділом фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Чернігівській області на постійній основі здійснюється робота щодо виявлення порушень законодавства суб’єктами господарювання, у тому числі щодо порядку проведення розрахунків з покупцями та ведення обліку ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, які підлягають гарантійному ремонту.

Упродовж травня поточного року фахівцями ГУ ДПС у Чернігівській області організовано та  проведено фактичні перевірки декількох магазинів, які здійснюють реалізацію ювелірних виробів та прикрас.

За результатами перевірок встановлено реалізацію ювелірних виробів без видачі покупцям відповідних розрахункових документів (фіскальних чеків), чим порушено вимоги п.1 та п.2 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).

Крім того, під час перевірок встановлено порушення порядку обліку товарних запасів за місцем його продажу, ведення якого передбачено п. 12 ст. 3 Закону № 265.

За наслідками складених матеріалів перевірок до порушників платників податків будуть застосовані штрафні санкції на загальну суму понад 0,5 млн гривень.

Головне управління ДПС у Чернігівській області вкотре закликає суб’єктів господарювання дотримуватись вимог діючого законодавства у тому числі під час проведення розрахункових операцій та нагадує, що видача покупцю фіскального чека є запорукою надходжень податків до бюджету та гарантією захисту прав споживача.

Нагадуємо, що для оперативного реагування на незаконну господарську діяльність (продаж товарів без застосування реєстратора розрахункових операцій, праця без належного оформлення трудових відносин тощо) створений чат-бот «StopViolationBot» месенджеру «Telegram», куди громадяни можуть направляти інформацію про порушення вимог чинного законодавства суб’єктами господарювання.