Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нюанси повернення коштів у разі помилкової або надмірної сплати

опубліковано 02 жовтня 2023 о 16:10

Головне управління ДПС у Чернігівській області звертає увагу платників податків на нюанси повернення коштів у разі помилкової або надмірної сплати.

У відповідності до вимог статті 43 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) кожен платник має право на повернення коштів або ж перерахування їх на інший бюджетний рахунок. Підставою для повернення є заява платника та наявність відповідної переплати у інтегрованій картці платника.

З метою реалізації вимог статті 42¹ Податкового кодексу України в ІТС «Електронний кабінет» запроваджено електронний сервіс, з використанням якого платники мають можливість подати заяву в електронній формі через приватну частину Електронного кабінету. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Для повернення платникам податків помилково або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені платник подає до податкової служби заяву за ідентифікатором форми «F/J 1302001».

В ній обов’язково необхідно зазначати:

назву помилково та/або надміру сплаченого податку, збору, платежу;

його суму;

дату сплати;

напрям перерахування помилково та/або надміру сплачених коштів, що повертаються.

До заяви може бути додана копія платіжного документа, на виконання якого помилково або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету.

Подання заяви на повернення коштів через Електронний кабінет: https://cabinet.tax.gov.ua здійснюється наступним чином.

Крок 1

У головному меню в розділі «Заяви, запити для отримання інформації» із запропонованого переліку вибрати форму Заяви про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені (J1302001 – для юридичних осіб або F1302001 – для фізичних осіб).

Крок 2

Після заповнення запропонованих реквізитів Заяви необхідно зберегти її, накласти електронний підпис та відправити територіальному органу ДПС.