Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо податкового законодавства та застосування РРО/ПРРО

опубліковано 10 листопада 2023 о 14:29

У Менській ДПІ ГУ ДПС у Чернігівській області у телефонному режимі платникам роз’яснюють податкове законодавство, зокрема й щодо новацій у сфері застосування РРО та програмних ПРРО.

Податківці звертають увагу на те, що платники можуть використовувати будь-який представлений на ринку програмний РРО, залежно від своїх фінансових можливостей та функціональних потреб. Зокрема, є можливість безкоштовного встановлення програмного РРО від податкової служби України на будь-який комп'ютер, ноутбук або ґаджет. Розповідають про можливість застосовувати спрощену форму фіскального чеку  підприємцями-спрощенцями. Також, починаючи з 1 січня 2022 року, реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються суб’єктами господарювання, які здійснюють розрахункові операції при продажі товарів на ринку, лише платниками єдиного податку першої групи – фізичними особами – підприємцями. 

Платникам доведено до відома, що відповідно до п. 291.4. ст. 291 Податкового кодексу України до платників єдиного податку першої групи належать фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Разом з тим, якщо здійснюється реалізація сільськогосподарської продукції, молочних продуктів та інших продуктів харчування тощо на ринках суб’єктами господарювання – платникам єдиного податку другої, чи третьої групи, такі суб’єкти зобов’язані використовують РРО/ПРРО, що відповідає чинному законодавству. Крім того, в отриманні фіскального чеку має бути зацікавлений й пересічний споживач, адже без цього фіскального документу на продукцію не поширюється гарантія якості, неможливо притягнути до відповідальності недобросовісного продавця. Тож, дотримання законодавства у сфері розрахункових операцій усіма учасниками ринку гарантує як рівні конкурентні умови, надходження до бюджету, так і захист прав споживачів.