Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Варвинській ДПІ провели захід для представників бізнесу, бухгалтерів, роботодавців (страхувальників, податкових агентів) з питання подання податкового розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум

опубліковано 21 липня 2021 о 15:50

21 липня 2021 року у Варвинській ДПІ Головного управління ДПС у Чернігівській області проведено тренінг для представників бізнесу,   бухгалтерів, роботодавців (страхувальників, податкових агентів) з питання подання  податкового розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум отриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

         В ході зустрічі обговорювались зміни щодо подання звітності про нарахування ЄСВ у складі звітності з ПДФО, особливості подання даного розрахунку в електронному вигляді, в тому числі через «Електронний кабінет платника».

                   З 1 січня 2021 року до добре відомої всім квартальної форми 1 ДФ «впровадили» щомісячну форму Звіту з ЄСВ. Починаючи з першого кварталу 2021 року роботодавці (страхувальники, податкові агенти) подають об’єднану звітність – «Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум отриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску». Саме цей звіт викликає у бухгалтерів, роботодавців (страхувальників, податкових агентів) багато проблем і запитань.

         За 2 квартал 2021 року, так само, як і за 1 квартал, подається звіт за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4, із змінами, внесеними наказом Мінфіну від 15.12.2020 р. №773. Термін подання податкової декларації із базовим (податковим) періодом календарний квартал визначено пунктом 49.18 ПКУ, зокрема згідно з підпунктом 49.18.2 така декларація подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

         Коригування обов’язкових реквізитів  Порядком заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску не передбачено. Таким чином при проведенні коригувань, визначених розділом V Порядку, платник податків формує та подає Розрахунок з типом «Звітний новий» або «Уточнюючий»,  який має містити обов’язкові реквізити, визначені  в рядках 01-05 та у рядку 031 для платників єдиного внеску, а також інформацію про додатки, у яких буде проводитися коригування, та їх кількість, що визначені в рядку 06 цього Розрахунку.

         Щодо «Довідкового» Розрахунку. З метою недопущення порушення прав застрахованих осіб на своєчасне отримання пенсійних та соціальних виплат було впроваджено Розрахунок з типом «Звітний» як «Довідковий» та додатки до нього, що містять персоніфіковані відомості, з типом «Звітний» як «Довідковий». У Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий» зазначається інформація щодо призначення  пенсії застрахованим особам або матеріального забезпечення, страхових виплат (абзац сьомий пункту 1 розділу ІІІ Порядку). Такий звіт подається платником єдиного внеску у разі необхідності призначення поза межами звітного періоду.

         Впровадження нової звітності, на жаль, не пройшло гладко. Бухгалтери, роботодавці (страхувальники, податкові агенти) зіткнулися з багатьма проблемами і технічними помилками при поданні звіту. Тому в ході зустрічі  було зазначено про можливість дистанційного спілкування з податковою службою засобами сервісів «InfoTAX» та «Контакт-центр ДПС», використання таких інформаційних ресурсів ДПС України, як Facebook, Telegram-канал.