Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Працівники Ічнянської ДПІ проводять роз’яснювальну роботу з платниками податків щодо одноразового добровільного декларування

опубліковано 20 вересня 2021 о 12:14

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування - це особливий порядок декларування фізичною особою належних їй грошових коштів, майна та майнових прав, які:

розміщені на території України та/або за її межами; були одержані/набуті за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні; з яких не були сплачені податки і збори, або сплачені не в повному обсязі; які не були задекларовані протягом будь-якого з податкових періодів до 1 січня 2021 року. Добровільному декларуванню підлягають не всі грошові активи фізичної особи, майно/майнові права, а лише ті, які відповідають вказаним критеріям. Тож якщо грошові кошти, майно чи майнові права, отримані легально і при їх отриманні було сплачено відповідні податки чи збори, то додатково декларувати їх непотрібно.

Декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року та передбачає сплату збору.

Скористатися даним видом декларування можуть фізичні особи - резиденти, у т. ч. самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до цього Кодексу є чи були платниками податків».

Особа, яка вирішила задекларувати свої активи, тобто декларант, повинен буде з 1 вересня 2021 року подати до ДПС одноразову (спеціальну) добровільну декларацію.

Декларація подається в електронній формі. У декларації потрібно вказати відомості про декларанта для його ідентифікації (прізвище, ім’я, по батькові, податковий номер), відомості про об’єкти декларування. Для грошових активів – вид, розмір та валюта активу, класифікація банківських металів тощо. Для рухомого та нерухомого майна – місцезнаходження або місце зберігання, вид, назва, рік виробництва/випуску тощо.

Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування - це одноразовий обов’язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору та відображається ним в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації.

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом тридцяти календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації шляшом внесення коштів на спеціальний рахунок;

Ставки збору декларування:

1) 5% щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні; Як альтернативу, платник податків може обрати ставку 6% зі сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.

2) 9% щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках в іноземних банках або які зберігаються в іноземних фінансових установах, та щодо права грошової вимоги до нерезидентів України; Або, платник податків може обрати ставку 11,5% зі сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.

3) 2,5% щодо номінальної вартості державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, придбаних декларантом у період з 01.09.2021 р. до 31.08.2022 р. до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. Також, платник податків може обрати ставку 3% зі сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.