Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Носівська ДПІ інформує платникам податків про переваги застосування ПРРО

опубліковано 25 жовтня 2021 о 13:57

Згідно з Законом України від 06.07.1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями, суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний), засобами якого здійснюється реєстрація розрахункових операцій.

Програмні РРО дозволяють зменшити витрати на придбання та обслуговування РРО, в порівнянні з апаратними РРО, швидко зареєструвати РРО при відкритті нової торгової точки, інтернет-магазину тощо, забезпечити покупців зручним доступом до e-чеків.

Програмний РРО можна встановити на смартфон, планшет, комп’ютер чи інший пристрій, який підтримує операційну систему Windows, Android та має підключення до мережі Інтернет.

На відміну від класичних РРО, який виконує фіскальну функцію, ПРРО є засобом через який забезпечується виконання фіскальної функції, яка безпосередньо виконується фіскальним сервером контролюючого органу.

Реєстрація в контролюючому органі будь-якого ПРРО – безкоштовного програмного рішення ДПС чи комерційного ПРРО, проводиться автоматично через Єдине вікно подання електронної звітності із застосуванням будь-якого програмного забезпеченням, наявного у суб’єкта господарювання –Електронний кабінет, iFin, Sonata, M.E.Doc тощо.

Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватися ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно дно до вимог п.63.3 ст. 63 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями.   

Реєстрація відбувається на підставі заяви за формою № 1-ПРРО (J/F1316603),  яка подається виключно в електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків до фіскального сервера засобами Електронного кабінету (портального рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (API)) або засобами телекомунікацій.

Інструкція щодо заповнення та подання форми № 1-ПРРО через Електронний кабінет розміщена на банері «Програмні РРО» за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/instruktsii-schodo-zapovnennya-form/

Реєстрація ПРРО здійснюється фіскальним сервером ДПС після автоматичної обробки заяви, шляхом внесення даних до Реєстру ПРРО.

Під час реєстрації ПРРО, у разі відсутності підстав для відмови у реєстрації ПРРО, кожному ПРРО фіскальним сервером ДПС автоматично формується та присвоюється фіскальний номер із внесенням даних до Реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій. Фіскальний номер ПРРО не змінюється у разі перереєстрації ПРРО і зберігається до моменту скасування реєстрації ПРРО.

Про реєстрацію ПРРО суб’єкту господарювання направляється інформація у другій квитанції із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО.

Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскальним сервером ДПС фіскального номера ПРРО.

Скасування реєстрації ПРРО проводиться також автоматично на підставі заяви з позначкою «Скасування реєстрації» шляхом виключення з реєстру ПРРО.

Скасування реєстрації ПРРО проводиться автоматично у разі:

- державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності ФОП;

- закриття господарської одиниці на підставі повідомлення № 20-ОПП, яке подав суб’єкт господарювання;

- наявності судового рішення про ліквідацію суб’єкта господарювання як банкрута;

- наявності даних про ФОП як про померлого;

- зняття суб’єкта господарювання з обліку у інших випадках, передбачених Податковим кодексом України та Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Для застосування електронних підписів або печаток для підписання всіх документів, що формуються ПРРО, суб’єкту господарювання необхідно подати повідомлення про ідентифікатори ключів касирів чи печатки суб’єкта господарювання.

Інструкція щодо заповнення графи 3 «Ідентифікатор ключа суб’єкта» Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (для повідомлень щодо сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО) розміщена на банері «Програмні РРО» за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/instruktsii-schodo-zapovnennya-form/.

Також Носівська ДПІ інформує платників податків , що на офіційному інформаційному ресурсі кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС у розділі «Отримання електронних довірчих послуг, у тому числі для програмних РРО» розміщено роз’яснення та нові зразки заповнення реєстраційних карток для отримання користувачами кваліфікованих сертифікатів електронних печаток для програмних реєстраторів розрахункових операцій.