Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З початку 2022 року обов’язкове застосовування РРО/ПРРО платниками єдиного податку

опубліковано 13 січня 2022 о 15:47

Днями в Менській  ДПІ відбулась зустріч начальника Менської ДПІ Головного управління ДПС у Чернігівській області Людмили Добридень з фізичними особами – підприємцями  щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО  з 01 січня 2022 року та інших новацій податкового законодавства.

Людмила Добридень проінформувала, що з 01 січня 2022 року є обов’язковим застосування РРО або ПРРО  платниками єдиного податку другої – четвертої груп, які здійснюють розрахункові операції незалежно від обраного виду діяльності.  Лише  платники єдиного податку першої групи не повинні використовувати РРО чи ПРРО.

Водночас, не зобов’язані застосовувати касові апарати  платники єдиного податку другої – четвертої груп, яким відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2021 року № 1359 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 р. № 1336» дозволено замість РРО чи ПРРО використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій при продажу товарів (крім підакцизних) на території села, якщо:

- річний обсяг розрахункових операцій не перевищує 167 мінімальних заробітних плат на один структурний (відокремлений) підрозділ;

- така торгівля не здійснюватиметься в одному торговельному об’єкті, де також продаються підакцизні товари;

- такими фізичними особами – підприємцями не здійснюється дистанційна торгівля, в тому числі через мережу Інтернет;

- сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад не прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО чи ПРРО на території відповідних громад.

Також до відома присутніх  була доведена інформація про Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496.

Крім цього, начальник Менської ДПІ  розповіла присутнім про порядок заповнення та подання декларації з одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та нагадала присутнім , що з початку року стартувала кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2021 році.

Головний державний інспектор Менської ДПІ Анатолій Калюжний  розповів про переваги подання податкової звітності в електронному вигляді та надав практичну допомогу платникам по користуванню «Електронним кабінетом платника».