Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Застосування РРО та/або ПРРО – все що потрібно знати платникам» розповіли під час «гарячої лінії» у Бахмацькій ДПІ

опубліковано 18 січня 2022 о 08:11

В  Бахмацькій ДПІ  ГУ ДПС у Чернігівській області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку „гаряча лінія”. Роз’яснення на найбільш актуальні запитання, які надав начальник інспекції  Олексій Батьківський під час сеансу.

Чи необхідно ФОП на загальній системі оподаткування застосовувати РРО та/або ПРРО?

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг), а також операцій з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО за виключенням суб’єктів господарювання, яким дозволено проводити розрахункові операції з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій відповідно до чинного законодавства.

Чи зобов’язані ФОП – платники ЄП першої групи реєструвати та застосовувати РРО та вести облік товарних запасів?

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої групи з 01.01.2022 не зобов’язані реєструвати та застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО.

Разом з тим, ведення обліку товарних запасів або якогось іншого додаткового обліку з 01.01.2022 року для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку першої групи не передбачається.

Як проводити розрахункову операцію у разі продажу товару з доставкою кур’єром продавця?

Реєстратор розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмний РРО (далі – ПРРО) не застосовуються у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок фізичної особи – підприємця, крім карткового, оскільки така операція не є розрахунковою, тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати (поточний рахунок у форматі ІВАN).

У разі здійснення розрахунків в інший спосіб – готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим.     У разі продажу товарів з розрахунком у місці доставки з використанням готівкових коштів чи платіжних карток, кур’єр продавця зобов’язаний оформити і видати покупцю фіскальний чек на повну суму розрахункової операції.

На яких суб’єктів господарської діяльності поширюються вимоги наказу Мінфіну від 03.09.2021 № 496 щодо ведення обліку товарних запасів?

Вимоги наказу Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку» поширюються на     фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку другої – четвертої груп, які здійснюють:   реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;    лікарських засобів, виробів медичного призначення; ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

А також     фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку третьої групи, які зареєстровані платниками податку на додану вартість та    фізичних осіб – підприємців – на загальній системі оподаткування, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»