Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Ічнянській ДПІ провели зустріч з платниками податків з питань одноразового добровільного декларування

опубліковано 24 січня 2022 о 16:08

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 01 вересня 2021 року до 01 вересня 2022 року) та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України або за її межами, якщо вони були одержані нею за рахунок доходів, що підлягали в момент їх отримання оподаткуванню в Україні, та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та які не були задекларовані в порушення податкового та валютногозаконодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року».

Об’єктами декларування можуть бути такі активи як:

  • кошти у національній та іноземній валютах, банківські метали (золото, платина тощо);
  • нерухомість (квартири, житлові будинки, нежитлові приміщення, земельні ділянки);
  • автомобілі;
  • предмети мистецтва, антикваріат, ювелірні вироби;
  • корпоративні та майнові права на об’єкти інтелектуальної власності;
  • цінні папери;
  • інші активи (дороговартісні годинники, зброя, хутро, тварини рідкісних порід тощо)

Звертаэмо увагу, що об’єктами декларування не можуть бути:

  • активи, які одержані внаслідок вчинення діянь, що містять ознаки кримінального правопорушення, крім випадків, визначених Кодексом, або по таким активам йде судове провадження;
  • готівка (Для цілей одноразового декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України до подання добровільної декларації.)
  • активи, що знаходяться або походять з території країни, визнаної державою-агресором.

Громадянам не потрібно декларувати власну квартиру, загальна площа якої не перевищує 120 кв. метрів, будинок площею до 240 кв. метрів чи земельну ділянку в межах норм безоплатної передачі (приватизації). Також не підлягає декларуванню автомобіль, якщо він у власному постійному користуванні та не використовується для комерційних цілей.

Запропоновано три ставки збору: загальна ставка 5 відсотків,9 відсотків для закордонних активів,2,5 відсотки для декларування активів у вигляді ОВДП (облігацій внутрішньої державної позики)

У разі несплати або сплати не в повному обсязі суми збору така декларація вважається неподаною, а також на декларанта не поширюються державні гарантії і звільнення від відповідальності.

Всім присутнім на зустрічах пропоннується  підписатись на офіційні сторінки ДПС України та Головного управління ДПС у Чернігівській області у мережі Facebook з метою всебічної поінформованості з актуальними питаннями податкового законодавства та діяльності податкової службию.