Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо переваг впровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій

опубліковано 21 червня 2022 о 11:00

Ічнянська ДПІ Головного управління ДПС в Чернігівській області продовжує роз’яснювальну роботу щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та переваг впровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Застосування РРО та/або ПРРО з 01 січня 2022 року є обов’язковим для фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку другої-четвертої груп при продажу товарів, робіт, послуг, під час здійснення ними розрахункових операцій  відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». При цьому, не зобов’язані вести облік товарних запасів фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку ІІ – ІV груп, якщо  вони  не здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, та напівдорогоцінного каміння, або не є платниками ПДВ.

ФОПи також можуть використовувати ПРРО, що дає можливість використовувати замість традиційних РРО спеціальні програми. Таку програму можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі і на смартфон. При цьому в п.2 пп.11 Закону прямо записано, що «Контролюючий орган забезпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання». Тобто, безкоштовним буде не тільки скачування самої програми, але і її обслуговування, потрібно лише зареєструвати у відповідному реєстрі, що в свою чергу здійснюється онлайн.

У рамках проведення інформаційної Кампанії щодо застосування платниками РРО згідно з п. 12 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону № 265 не застосовуються.

Окремо зазначено, що ця норма не розповсюджується на здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.