Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників єдиного податку третьої групи, - роз’яснення Сосницької ДПІ

опубліковано 28 червня 2022 о 15:21

Відповідно до пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення розділу XIV Кодексу застосовуються з урахуванням особливостей, зокрема, платниками єдиного податку третьої групи можуть бути фізособи – підприємці та юрособи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, в яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень.

До таких осіб не застосовується обмеження щодо кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах.

При цьому для суб’єктів господарювання, які планують зареєструватися платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою у розмірі 2% доходу, зменшено перелік обмежень порівняно з тим, що встановлені пунктом 291.5 статті 291 Кодексу для обрання спрощеної системи оподаткування.

Форму заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджено наказом Міністерства фінансів України від 16 липня 2019 р. № 308.

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотки доходу підприємство подає до контролюючого органу заяву про застосування спрощеної системи оподаткування на вибір у паперовій формі або засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Для новозареєстрованих в установленому законом порядку суб'єктів господарювання строк для подання заяви становить 10 днів з дня державної реєстрації. Такі суб'єкти господарювання можна вважати платниками єдиного податку третьої групи з дня їх державної реєстрації.

Для діючих суб'єктів господарювання, які скористаються правом перейти на спрощену систему оподаткування за ставкою єдиного податку 2 відсотки доходу, змінено граничні строки для подання заяви.

Суб'єкт господарювання вважається платником єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки:

- з 1 квітня 2022 року – у разі подання заяви до 1 квітня 2022 року;

- з наступного робочого дня після подання заяви – у разі подання заяви, починаючи з 1 квітня 2022 року.

Працівниками Сосницької ДПІ надаються консультації та практична допомога суб`єктам підприємницької діяльності з даного питання.