Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про вимоги до застосування РРО та ПРРО розповіли у Ічнянській ДПІ

опубліковано 27 липня 2022 о 16:43

Ічнянська ДПІ ГУ ДПС у Чернігівській області нагадує, що з 1 січня 2022 року майже всі юридичні особи та ФОП (магазини, кафе, сфера послуг тощо), мають використовувати РРО чи ПРРО. Незважаючи на воєнні дії в Україні і деякі послаблення щодо штрафів, цей обовязок залишається актуальним.

Застосування РРО (ПРРО) стосується практично всіх суб’єктів господарювання, що працюють в сфері роздрібної торгівлі, надання послуг населенню та приймають оплати готівкою, платіжними картками тощо.

Винятками для застосування РРО (ПРРО) являються:

Використання РРО (ПРРО) забезпечує можливість: підключення до вагів; формування звітності за будь-який період; сканування штрих-коду для отримання ціни товару з бази даних; фіксувати дату, час та деталі розрахункової операції; фіксувати форму оплати; вести підрахунок будь-яких податків і знижок. Крім того, споживач отримує захист своїх прав у разі придбання товару неналежної якості.

Санкції за порушення вимог Закону про РРО на час воєнного стану не застосовуються, але є виключення. Так, Розділ II «Прикінцеві положення» Закону про застосування РРО №265/95-ВР було доповнено пунктом 12, яким тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог цього Закону не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.