Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Талалаївській ДПІ відбулась зустріч з громадянами з питання реєстрації приватним підприємцем та про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування

опубліковано 21 вересня 2022 о 16:43

Начальниця Талалаївської ДПІ Головного управління ДПС у Чернігівській області Людмила СЕРДЮК провела зустріч з громадянами з питання реєстрації приватним підприємцем та про добровільну  участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Під час зустрічі говорили про таке. Всі фізичні особи – платники податків реєструються в контролюючих органах шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності  - особливий механізм  справляння податків і зборів, що встановлює заміну  сплати окремих податків і зборів з одночасним  веденням  спрощеного обліку та звітності.

1 група – 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня  податкового   ( звітного року)  ( у 2022 році  - 1085500 грн.) -  роздрібний продаж товарів  на ринках та надання побутових послуг населенню – 10 %  розміру мінімальної заробітної плати  - 248,10 грн. в місяць до 20 числа.

2 група – 834 розміри мінімальної заробітної плати , встановленої на 1 січня  податкового     ( звітного року)  ( у 2022 році  - 5421000 грн.) - 20% розміру мінімальної заробітної плати   на 1 січня  податкового     ( звітного року)   ( 1300 грн. у 2022 році).

3 група – 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня  податкового   ( звітного року)  ( у 2022 році  - 7585500 грн.) - 5%  від доходу.

Сплата ЄСВ для всіх  груп єдиного податку 22% мінімальної заробітної плати   ( 1430 грн. з 01 січня 2022 року).

         Податковим періодом для платників єдиного податку  першої та другої групи є  календарний рік, для  платників єдиного податку 3 групи -  календарний квартал.

На період  військового  стану  платники єдиного податку 3 групи  5 %  можуть перейти на ставку 2%.

 Строки  для подачі декларації  для платників єдиного податку 3 групи 2%   20 днів  по закінченню звітного місяця, ще 10 днів  по закінченню граничного терміну звітування  надається на сплату.

         Для того щоб докупити  стаж  потрібно подати до податкової інспекції  за місцем проживання  заяву про добровільну  участь у системі загальнообов’язкового державного соцстрахування , копію паспорта, копію трудової книжки, виписку із системи  персоніфікованого обліку ( ОК-5). Оплату за стаж потрібно здійснити  протягом 10 календарних днів після підписання угоди. Сплата в місяць складає 2860 гривень.