Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Начальник Сосницької ДПІ ГУ ДПС у Чернігівській області Юрій Чехменко провів зустріч з фізичними особами-підприємцями

опубліковано 22 вересня 2022 о 16:26

Начальник  Сосницької ДПІ ГУ ДПС у Чернігівській   області Юрій Чехменко на зустрічі з фізичними особами-підприємцями повідомив присутніх, що з 01.01.2022 року є обов’язковим застосування РРО/ПРРО для платників єдиного податку другої-четвертої груп фізичною особою підприємцем, незалежно від виду діяльності та обсягу доходу. Посадовець наголосив, що суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО), повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП).

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604), що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій.

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Розрахункові операції на ПРРО можуть проводити лише ті особи, сертифікати електронних підписів та/або печаток яких внесені до Реєстру щодо такого ПРРО. Дані сертифікатів електронних підписів та/або печаток, що використовуються ПРРО, вносяться до Реєстру програмних РРО на підставі поданих суб’єктами господарювання в електронній формі повідомлень про надання інформації щодо кваліфікованих/удосконалених сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО за формою № 5-ПРРО. Повідомлення можна подати, використовуючи програмне забезпечення Електронного кабінету, або будь-яке інше програмне забезпечення, наявне у суб’єкта господарювання. Якщо суб’єкт господарювання не закрив робочу зміну в програмному РРО, але вже згенерував новий кваліфікований електронний підпис, то для роботи з програмним реєстратором розрахункових операцій за новим ідентифікатором ключа, він повинен подати Повідомлення. Таке повідомлення подається за формою J/F1391802 з інформацією про новий ідентифікатор кваліфікованого сертифіката відкритого ключа касира, який використовується для підпису

Юрій Чехменко звернув увагу на те, що законами України від 03.03.2022 р. № 2118-ІХ «Про винесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» та від 15.03.2022 р. № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» (далі – Закон № 2120) до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 265 внесено зміни, відповідно до яких тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону № 265 не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів (п. 12 розділу ІІ «Прикінцеві положення».

Крім того, керівник Сосницького ДПІ наголосив, що за Законом № 2120, протягом дії воєнного стану або форс-мажорних обставин суб’єкти господарювання можуть застосовувати ПРРО без підключення до інтернету незалежно від  перевищення встановленого законодавством терміну роботи офлайн.