Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про «податкову амністію» – на «Гарячій лінії»

опубліковано 23 вересня 2022 о 09:06

З метою надання громадянам роз’яснень, щодо складання та подання одноразової (добровільної) декларації  фахівці Ріпкинської ДПІ Головного управління ДПС у Чернігівській області  21.09.2022 року провели сеанс телефонного зв’язку “Гаряча лінія» на тему «Громадянам про «податкову амністію». З громадянами  спілкувалась начальник Ріпкинської ДПІ  Тетяна Анісовець.

Пропонуємо до вашої уваги відповіді на запитання що надійшли від громадян.

Що таке «податкова амністія»?

 

«Податкова амністія» - це можливість легалізувати статки з яких не було сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори в періоди до 1 січня 2021 року та бути захищеним державними гарантіями і звільнятися від відповідальності (п. 14 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

 

У яких випадках виникає необхідність подавати одноразову декларацію?

 

Якщо фізична особа має активи, з яких не було сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори в періоди до 1 січня 2021 року, то така особа може самостійно прийняти рішення щодо подання одноразової декларації (п. 1 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

Звертаємо, увагу, що скористатися «податковою амністією» може виключно особа, яка є повнолітньою та дієздатною, але при цьому з 2005 року не перебуває/перебувала на державній службі і не знаходиться під санкціями
(п. 3 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

 

Що можна задекларувати?

 

Об’єктами декларування можуть бути такі активи як:

кошти у національній та іноземній валютах, банківські метали (золото, платина тощо)

нерухомість (квартири, житлові будинки, нежитлові приміщення, земельні ділянки);

автомобілі;

предмети мистецтва, антикваріат, ювелірні вироби;

корпоративні та майнові права на об’єкти інтелектуальної власності;

цінні папери;

інші активи (дороговартісні годинники, зброя, хутро, тварини рідкісних порід тощо),  які були придбані за рахунок доходів  з яких не було сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори в періоди до 1 січня 2021 року
(п. 4 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

 

Що не підлягає одноразовому (спеціальному) добровільному декларуванні?

 

Не є об’єктами одноразового декларування:

активи, які одержані внаслідок вчинення діянь, що містять ознаки кримінального правопорушення, крім випадків, визначених Кодексом, або по таким активам йде досудове розслідування / судове провадження;

готівка;

активи, що знаходяться або походять з території країни, визнаної державою-агресором (п. 5 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

 

Чи потрібно зазначати в одноразовій декларації інформацію про походження активів?

 

В одноразовій (спеціальній) добровільній декларації не зазначається інформація про джерела одержання (набуття) декларантом об'єктів декларування.

Контролюючому органу забороняється вимагати додаткові документи, крім передбачених п. 6 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу (п.п. 6.1 п. 6 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

 

Як подати одноразову (добровільну) спеціальну декларацію?

 

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом до контролюючого органу в електронній формі (п.п. 6.2 п. 6 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

 Більш детальну інформацію з питань одноразового(спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету громадяни можуть отримати на  офіційному веб-порталі ДПС України.  Банер «Одноразове добровільне декларування» https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya .

У розділах банеру (Нормативно-правові акти, Повідомлення, Роз’яснення для платників, Аналітичні дані, Зворотній зв’язок, Подати декларацію) акумульована найбільш актуальна та затребувана інформація з даного питання