Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Носівській ДПІ відбувся тренінг для платників податків

опубліковано 09 грудня 2022 о 16:52

Носівською ДПІ Головного управління ДПС у Чернігівській області на постійній основі проводиться роз’яснювальна робота серед платників податків щодо подання звітності, отримання довідок, витягів та отримання іншої необхідної інформації засобами телекомунікаційного зв’язку, зокрема через Електронний кабінет та надається практична допомога у користуванні даним сервісом. Для надання практичної допомоги щодо заповнення та подання звітності в електронній формі за допомогою «Електронного кабінету платника» в ЦОП ДПІ відведено та обладнано спеціальне робоче місце, оснащене мережею Інтернет.

Так, днями в центрі обслуговування платників Носівської ДПІ начальником ДПІ Олександром Адаменком проведено тренінг для місцевих платників податків щодо зручності, доступності та комфортності запроваджених ДПС України електронних сервісів, завдяки яким можна сформувати, перевірити й надіслати до контролюючих органів податкову звітність, дистанційно перевірити розрахунки із бюджетом, дізнатися про строки сплати податків, а також іншу корисну інформацію.

Під час заходу присутнім була нагадана інформація, як отримати електронний цифровий підпис для його подальшого використання в Електронному кабінеті, як отримати довідку про доходи, не відвідуючи податкову, дізнатися про майнові податки та як сплатити їх онлайн, або як за допомогою електронних сервісів перевірити свого бізнес-партнера. Також було повідомлено, що отримати інформацію в режимі реального часу про стан розрахунків з бюджетом, реєстраційні та облікові дані, про результати обробки документів можна за допомогою електронного сервісу – «InfoTAX».

Олександром Адаменком було зазначено, що єдина вимога для електронного спілкування з органами ДПС це наявність кваліфікованого електронного підпису (далі – КЕП), який кожен бажаючий може отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів (АЦСК), у тому числі самостійно за допомогою Інтернет - банкінгу.

Повідомлено, що одним із найбільш популярних електронних сервісів ДПС України, який з кожним днем набирає все більшої популярності серед платників податків, є Електронний кабінет.

Сервіс знаходиться у відкритому доступі, його легко знайти за допомогою пошукових систем, задавши запит «Електронний кабінет ДПС», або перейти за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua./

Під час проведення тренінгу відвідувачам ЦОП була доведена наступна інформація:

Вхід до приватної частини Е-кабінету: з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП) будь-якого надавача електронних довірчих послуг; ідентифікація через іd.gоу.uа (МоbilеID, ВаnкID); за допомогою мобільного застосунку «Дія».

Найпопулярніші сервіси Е-кабінету:

- доступ до реєстрів (понад 32 реєстри);

- доступ до особистої інформації;

- Е-чек (пошук фіскального чека);

- подання та реєстрація електронних документів;;

- сервіси системи електронного адміністрування (СЕА ПДВ та СЕА РПСЕ);

- ЕК фізичні особи.

Електронний кабінет надає можливість платнику працювати в режимі реального часу за допомогою персональних комп’ютерів та смарт-пристроїв без встановлення спеціалізованого програмного забезпечення, дозволяє платнику спілкуватися з податковою в режимі онлайн, відправляти звітність,  заяви, повідомлення, контролювати стан розрахунків з бюджетом, тим самим не допускати виникнення заборгованості, отримувати необхідні витяги та довідки.

«Основними перевагами використання електронних сервісів ДПС України, зокрема Електронного кабінету платника, є економія робочого часу платника податків, відсутність необхідності придбавати бланки звітних документів, уникнення черг, оновлення версій документів звітності, оперативність обробки отриманої інформації, підтвердження подання звітності, постійне оновлення програмного забезпечення, автоматичне формування архіву електронних копій звітів, квитанцій та інших документів», – деталізував Олександр Адаменко

В ході проведення тренінгу відвідувачам, які подавали звітність у паперовому вигляді (особисто або поштою),  роз’яснено доцільність застосування електронного звітування та надано практичну допомогу щодо користування електронними сервісами податкової служби.

Також платникам податків було проінформовано про основні зміни у податковому законодавстві в період дії воєнного стану та наголошено на застосуванні РРО/ПРРО,  легалізації заробітної плати, проведенні кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Запропоновано скористатися роз’яснювальними матеріалами, які постійно розміщуються на офіційному сайті ДПС України та субсайті ГУ ДПС у Чернігівській області.