Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Електронне звітування – сучасний формат спілування з податковими органами

опубліковано 17 березня 2023 о 15:17

В Носівській ДПІ проведено черговий практикум (тренінг) з платниками податків з питань користування електронними сервісами ДПС та подання звітності в електронному вигляді. В ході проведення заходу начальник Носівської ДПІ Олександр Адаменко повідомив, що одним із найбільш популярних електронних сервісів ДПС України, який з кожним днем набирає все більшої популярності серед платників податків, є Електронний кабінет платника.

Нагадано, що сервіс знаходиться у відкритому доступі, його легко знайти за допомогою пошукових систем, задавши запит «Електронний кабінет ДПС», або перейти за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua./

Посадовець звернув увагу присутніх на функціональність та простоту його використання.

Зазначено, що у відкритій частині Електронного кабінету у розділі «Допомога» розміщено покрокову інструкцію щодо створення електронних документів за допомогою режиму «Введення звітності», а також є вся необхідна інформація для ефективного використання Електронного кабінету. 

Олександр Адаменко також довів до відома присутніх, що у приватній частині Електронного кабiнету залежно від типу платника (юридична особа, фізична особа – суб’єкт підприємницької діяльності, громадянин, посадова особа державного органу тощо) надається доступ до багатьох сервісів а також для зручності користувачів реалізовано нові можливості

Платникам податків детально було роз’яснено, як можна отримати електронний цифровий підпис (далі – ЕЦП), в тому числі  через додаток Приват -24, або поновити ЕЦП та скористатися податковими електронними сервісами, швидко та зручно подати звітність, переглянути нарахування та сплату в ІКП, сформувати акти звірки по платежах тощо.

Також у зв’язку з проведенням кампанії декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році в ході проведення практикуму (тренінгу) до відома платників податків була доведена  інформація щодо основних випадків подання податкової декларації про майновий стан і доходи.

         Щоб задекларувати минулорічні доходи, як зазначив Олександр Адаменко, є  три наявних способів подання декларації про майновий стан і доходи.   

 

Перший спосіб – подання декларації особисто або уповноваженою на це особою. Під зазначеним розуміється безпосереднє відвідування податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси. 

При другому способі – декларацію можна надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення. У такому разі потрібно врахувати наступний нюанс: таке відправлення платник податку зобов’язаний здійснити не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації.

Третій спосіб подання декларації – найсучасніший – це декларування в електронній формі засобами електронного зв’язку через Електронний кабінет ДПС

Крім того були надані роз’яснення та  практична допомого щодо подання декларацію про майновий стан і доходи через Електронний кабінет платника податків. Зазначено, що подання звітності в електронному вигляді – просто і зручно, адже для цього потрібно мати лише ЕЦП. Далі, зайшовши в приватну частину Електронного кабінету, платник податків заповнює декларацію, у разі необхідності  додає скановані копії потрібних документів, та надсилає документ до податкового органу. У разі успішного надсилання платник отримає підтвердження у вигляді квитанції.

Водночас Олександр Адаменко наголосив, що за допомогою Електронного кабінету можна не лише надіслати податкову звітність, а й сплатити податки, переглянути інформацію про розрахунки з бюджетом, надати запити на отримання довідки про відсутність заборгованості чи довідки про доходи чи інших даних, отримати інформацію із загальнодоступних реєстрів, тощо. Також присутнім було нагадано, що з минулого року через Електронний кабінет громадяни отримують податкові повідомлення-рішення на сплату податку на нерухомість та земельного податку.