Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про негативні наслідки використання незадекларованої праці - на зустрічі у Корюківській ДПІ

опубліковано 23 березня 2023 о 14:40

Незадекларована праця наносить шкоду державі, збільшує видатки роботодавців, обмежує права працівників. З даної теми у корюківській ДПІ відбулась зустріч з роботодавцями за участі начальника ДПІ Віталія Шумського.

Зокрема, посадовець розповів учасникам зустрічі про негативні наслідки використання незадекларованої праці як для роботодавців, так і для найманих працівників. Так, неформальна економіка і незадекларована праця сприяють створенню і існуванню недобросовісної конкуренції щодо тих суб’єктів господарювання, які у повному обсязі забезпечують виконання зобов’язань щодо сплати податків, охорони праці і соціального забезпечення працівників. Використання незадекларованої праці для роботодавця це:

  • додаткові витрати часу та ресурсів на навчання працівників – досвідчені спеціалісти відмовлятимуться працювати на таких умовах або швидко знайдуть краще місце;
  • проблеми з отриманням банківських кредитів та інвестицій;
  • у разі перевірки - істотні штрафи за порушення трудового законодавства тощо.

Що стосується негативних наслідків для найманих працівників, то вони не мають належним чином оформлених трудових відносин, позбавляються права на гідні умови праці, захист своїх інтересів у сфері праці, гарантій у соціальному захисті. Незадекларована праця дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників та примушення їх до роботи на умовах роботодавця.

На завершення зустрічі Віталій Шумський нагадав присутнім про переваги користування сервісом ДПС «Електронний кабінет». Зокрема, про можливість контролю за своєчасною сплатою податків, оскільки, відповідно до вимог Податкового кодексу України боржникам із сумою податкового боргу до 3060 грн. не формується податкова вимога, не застосовується податкова застава та не застосовуються подальші заходи, спрямовані на стягнення податкового боргу.