Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Тема зустрічі в Носівська ДПІ: «Транспортний податок: які транспортні засоби є об’єктом оподаткування»

опубліковано 23 березня 2023 о 16:29

Начальник Носівської ДПІ Олександр Адаменко провів чергову робочу зустріч з метою доведення до платників податків окремих аспектів податкового законодавства та надання кваліфікованих роз’яснень. Зокрема було розглянуто питання щодо нарахування та сплати транспортного податку. 

Посадовець зазначив, що, відповідно до підпункту 267.2.1 пункту 267.2 статті 267 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року №2755-VI зі змінами та дповненнями (далі –ПКУ) об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.  

Олександр Адаменко наголосив, що перелік об’єктів оподаткування поточного податкового (звітного) року розміщено на вебсайті Мінекономіки (www.me.gov.ua), який включає 230 моделей легкових автомобілів, що є об’єктами оподаткування транспортним податком у поточному податковому (звітному) періоді – 2023 році.

Детальніше читати тут https://bit.ly/3TkBcTz

Також фахівець нагадав, що у разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податків  відповідно до п.п. 267.6.10 п.267.6 статті 267 ПКУ фізичні особи – платники транспортного податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

  • об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;
  • розміру ставки податку;
  • нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкти оподаткування), контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення – рішення. Попереднє податкове повідомлення – рішення вважається скасованим (відкликаним).

Строки сплати транспортного податку визначені п.267.8 статті 267 ПКУ, а саме: 

- фізичними особами – протягом 60 днів з дня ручення податкового повідомлення – рішення;

- юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітними кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.