Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Носівська ДПІ консультує платників податків з актуальних питань оподаткування

опубліковано 10 квітня 2023 о 15:09

У рамках проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи серед населення фахівці Носівської ДПІ активно спілкуються з представниками бізнесу та громадськості шляхом проведення зустрічей, семінарів та забезпечують фахову консультаційну підтримку.

Так, під час проведення чергової робочої зустрічі начальник Носівської ДПІ Олександр Адаменко надав кваліфіковані роз’яснення на найбільш  актуальні наразі податкові питання.

Серед основних − особливості застосування та реєстрації  РРО/ПРРО, обліку товарних запасів, питання декларування доходів громадян, отриманих у 2022 році, подання звітності платниками податків та користування електронними сервісами ДПС, зокрема «Електронним кабінетом ДПС». 

В ході спілкування Олександр Адаменко довів до відома присутніх  законодавчі вимоги щодо використання РРО/ПРРО та ознайомив з Порядком ведення обліку товарних запасів окремими категоріями ФО-П.

Посадовець нагадав, що з 1 січня 2022 року застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку 2-4 груп, що здійснюють розрахункові операції є обов’язковим.  

 Акцентував увагу на перевагаг використання ПРРО, а саме: 

- онлайн реєстрація в електронному кабінеті та онлайн передача і отримання даних; 

- альтернатива класичним РРО через можливість використання програмного забезпечення, яке надається державною податковою службою безкоштовно; 

- відсутність щомісячної плати за сервісне обслуговування; 

- дає змогу працювати в режимі офлайн; 

- можливість використання на різних гаджетах (смартфоні, планшеті, комп’ютері чи ноутбуці); 

- електронні чеки замість паперових. 

Також присутніх було проінформовано, що з 1 січня 2023 року стартувала кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом 2022 року. Олександр Адаменко докладно роз’яснив присутнім  про основні випадки подання податкової декларації про майновий стан і доходи громадянами, граничні строки звітування та сплати. Також, звернув увагу на те, що з 1 січня 2023 року діє нова форма декларації та роз’яснив порядок її заповнення.      Зауважив, що податкова декларація про майновий стан і доходи  подається особисто платником податків або уповноваженою на це особою, надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення та в електронній формі через Електронний кабінет ДПС, що є найбільш зручним способом подання декларації. 

Окремо було роз’яснено про  особливості подання податкової декларації для використання громадянином свого права на податкову знижку. Відмічено, що граничний термін подання податкової декларації «Про майновий стан і доходи» для фізичних осіб, у яких є право на податкову знижку, – до 31 грудня (включно) 2023 року.

Також начальник Носівської ДПІ інформував присутніх щодо оновлених форм податкової звітності платниками податків -  декларації платника єдиного податку, плати за землю та податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. 

Окремо було звернуто увагу платників податків на основні зміни, які вступили в дію з 2023 року. Зокрема, особливості сплати мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) власниками (фізичними та юридичними особами) сільськогосподарських угідь, які розташовані за межами населених пунктів. Першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік. Роз’яснено, що якщо земельну ділянку передано в  оренду, то обов’язок зі звітування та сплати переходить на орендаря такої ділянки.

Було наголошено, що такі зустрічі корисні не тільки для громадян, які отримують своєчасні, якісні та вичерпні роз'яснення, але й для податківців, адже в такий спосіб вони дізнаються про нагальні проблеми платників і мають можливість оперативно впливати на їх вирішення.