Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Носівська ДПІ інформує суб’єктів господарювання про важливі зміни та поновлення відповідальносі за проведення розрахункових операцій без застосування РРО/ПРРО

опубліковано 14 вересня 2023 о 11:38

Носівською ДПІІ проводиться постійна роз’яснювальна робота та доводиться до відома платників податків актуальна інформація з питань реєстрації та застосування РРО/ПРРО.

Враховуючи законодавчі зміни відповідно до Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон №3219) начальником Носівської ДПІ Олександром Адаменком проводяться щоденні зустрічі з фізичними особами – підприємцями з питань реєстрації реєстраторів розрахункових операцій і програмних РРО та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України від 06.07.1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон №265). Присутнім нагадали про обов’язкове застосування фізичними особами- підприємцями - платниками єдиного податку II - IV груп, що здійснюють розрахункові операції РРО/ПРРО.

У ході спілкування керівник ДПІ акцентував увагу присутніх, що Закон №3219 не впроваджує нових норм, а поновлює режим оподаткування, який діяв до початку війни.

Олександр Адаменко зазначив, що Законом №3219  внесені зміни до розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону №265.

Наголошено, що у відповідності до зазначених законодавчих змін поновлено відповідальність за порушення Закону №265, а саме з 01.10.2023 застосування штрафних (фінансових) санкцій відновлено стосовно всіх суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. 

Водночас, як зазначив посадовець, відбулося скасування відповідальності за порушення, вчинені суб’єктами господарювання з 01.01.2022 по 30.09.2023 (за виключенням окремих категорій платників).  

Таким чином, з 01.10.2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО, переведеними у фіскальний режим роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п.1 ст.17 Закону №265. Повідомлено, що більш детальну інформацію можна отримати за посиланням: https://t1p.de/nfcm9

Також нагадано, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахунки виключно в безготівковій формі не зобов'язані застосовувати РРО/ПРРО.  

Олександр Адаменко акцентував увагу присутніх, що все більше ФО-П  віддають перевагу програмним РРО. Зазначено, що ПРРО має чимало переваг перед класичними.

Присутнім доведена інформація, що ДПС пропонує безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача. Безоплатне програмне рішення ДПС (ПРРО) призначено для проведення розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчуваня та послуг. ПРРО від ДПС застосований для будь – якого пристрою , що підтримує операційні системи Windows, Android, iOS  із відповідними версіями. Завантажити та встановити безоплатне програмне забезпечення ПРРО від ДПС можна, зокрема, на вебпорталі ДПС у банері «Програмні РРО»  (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/).

      Всі необхідні матеріали щодо ПРРО розміщено на вебпорталі ДПС у банері «Програмні РРО» (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/), включаючи керівництво користувача ПРРО (Android, iOS, Windows, WEB), нормативно-правові акти, інструкції щодо заповнення форм, які використовуються для роботи ПРРО, інформаційні повідомлення, роз’яснення тощо. Нагадано, що подати заяву про реєстрацію ПРРО за формою №1-ПРРО (J/F 1316605) можна у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет чи технічними засобами електронних комунікацій.

Також в ході заходів було розповсюджено для ознайомлення тематичну друковану продукцію та надано кваліфіковані відповіді на запитання.