Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» в Коропській ДПІ на тему: «Земельний податок фізичних осіб»

опубліковано 17 листопада 2023 о 13:23

Про тонкощі оподаткування земельного податку спілкувалась з платниками Коропщини начальниця Коропської ДПІ ГУ ДПС у Чернігівській області Тетяна Пилипець на черговому сеансі телефонного зв’язку «Гаряча лінія».

Платникам роз’яснено, що плата за землю є обов’язковим платежем у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати  за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Платниками податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.

Об’єктом оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Плата за землю віднесена до місцевих податків, тому встановлення ставок земельного податку належить до повноважень сільських, селищних, міських рад та рад об’єднаних територіальних громад які встановлюють розміри ставок  цього податку виключно в межах ставок, визначених Податковим кодексом України.

Нарахування земельного податку фізичним особам проводиться  податковим органом за місцем розташування земельної ділянки на підставі даних Державного земельного кадастру з урахуванням бази оподаткування.

Також платникам роз’яснено можливість  використання пільги щодо сплати земельного податку та граничні норми для використання пільги за кожним видом земельної ділянки. Для отримання пільги платнику необхідно звернутись до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки із заявою про надання пільги та документами, що посвідчує право на пільгу.

Під час «Гарячої лінії» зосереджено увагу платників на можливості  проведення звірки щодо розміру площі та кількості земельних ділянок, права на користування пільгою, розміру ставки земельного податку та нарахованої суми плати за землю.