Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Носівська ДПІ продовжує роз’яснювальну роботу з платниками податків

опубліковано 17 квітня 2024 о 14:14

Начальник Носівської ДПІ Олександр Адаменко провів робочу зустріч з платниками податків щодо роз’яснення вимог чинного законодавства та поінформував про окремі податкові новації.

Присутнім було нагадано про порядок подання податкової декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік та отримання податкової знижки. Посадовець зазначив що декларацію слід подати до 1 травня 2024 року, суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначені в декларації, необхідно сплатити  до 1 серпня 2024 року, а право на податкову знижку можна реалізувати до 31 грудня 2024 року.

Більш детально було поінформовано про доходи, які підлягають  обов’язковому декларуванню. Зокрема, отримані від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення; доходи  від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна, операції з інвестиційними активами; при отриманні іноземних доходів та інше. 

Посадовцем  було повідомлено, що з 01 січня   2024 року діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи, що передбачена наказом Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мін’юсті 18 жовтня 2023 року за № 1817/0873. 

Також в ході спілкування Олександром Адаменком акцентовано увагу присутніх на своєчасності та повноті сплати податкових платежів, дотриманні вимог трудового законодавства, використання електронних сервісів. Було роз’яснено окремі питання застосування РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій,  подання податкової звітності в електронному вигляді. та звернуто увагу на підвищення з 1 квітня 2024 року розміру мінімальної зарплати до 8000 гривень та  мінімального єдиного внеску - 1760 грн.

Крім того платники цікавились порядком нарахування та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Керівном ДПІ було  зазначено, що платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками  об’єктів житлової та нежитлової нерухомості. За об’єкти житлової нерухомості податок для фізичних осіб розраховується за площу, що перевищує для квартир – 60 кв. метрів, житлових будинків – 120 кв. метрів, різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, - 180 кв. метрів. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.  

Наприкінці заходу Олександр Адаменко рекомендував платникам податків з метою спрощення процедури ведення бізнесу максимально використовувати електронні сервіси ДПС. Було наголошено про переваги спілкування з податковими органами в електронному форматі, зокрема за допомогою сервісу ДПС «Електронний кабінет», мобільного застосунку «Моя податкова», електронної скриньки комунікаційної податкової платформи Головного управління ДПС у Чернігівській області за адресою ch.ikc@tax.gov.ua.  Роз’янено,  що за допомогою мобільного  застосунку «Моя податкова»  громадяни можуть подати декларацію про майновий стан і доходи, отримати довідку про доходи та переглянути повідомлення-рішення про сплату майнових податків.  

Також в ході спілкування з платниками фахівцями Носівської ДПІ на постійній основі проводиться роз’яснювальна робота стосовно запису до електронної черги (інтерактивна черга) для відвідувачів Центру обслуговування платників для отримання адміністративних послуг.