Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Провадите незалежну професійну діяльність – дізнайтеся, як стати на облік в органах ДПС

опубліковано 07 жовтня 2019 о 15:44

Згідно з п.п. 14.1.226 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу самозайнята особа – це платник податку, який є фізичною особою - підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

Незалежна професійна діяльність - участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, приватних виконавців, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою - підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

Відповідно до п. 65.3 ст. 65 Податкового кодексу України, Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України №1588 від 09.12.2011, Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.02.2010 року N2464-VI, Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 №1162, особа, яка має намір здійснювати незалежну професійну діяльність  протягом 10 календарних днів після  державної реєстрації такої діяльності у відповідному уповноваженому органі,  повинна подати до контролюючого органу (органу ДПС) за місцем постійного проживання заяву за ф. №5-ОПП, заяву за ф.№1-ЄСВ та копію свідоцтва про реєстрацію чи іншого документа (дозволу, сертифіката тощо),  що підтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності.

Таким чином, відповідно до  ст. 178 Податкового кодексу особи, які мають намір здійснювати незалежну професійну діяльність, зобов'язані стати на облік у контролюючих органах за місцем свого постійного проживання як самозайняті особи та отримати довідку про взяття на облік згідно із статтею 65 Податкового  кодексу України.