Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зміни у застосуванні реєстраторів розрахункових операцій

опубліковано 29 листопада 2019 о 14:31

Головне управління ДПС у Чернігівській області звертає увагу суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції  готівковими коштами, що в квітні 2020 року вступають в дію Закони, які стосуються сфери застосування РРО - від 20.09.2019 «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» № 128-IX та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» № 129-IX від 20.09.2019.

Більшість змін у застосуванні РРО набудуть чинності восени 2020 року. Поряд з цим, суб’єкти господарювання повинні бути готовими до того, що з 19 квітня 2020 року буде внесено зміни до ст. 20 Закону про РРО, яка регламентує порядок обліку товарів, що реалізуються. Якщо до набуття чинності цієї статті в новій редакції фінансові санкції в розмірі подвійної вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн) взагалі не поширювались на фізосіб-підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, то з 19.04.2020 згадана санкція застосовуватиметься і до тих ФОПів-«єдинників», які здійснюють діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Крім того, вже з 19 квітня 2020 року Закон №128 вимагає зазначення у фіскальних чеках коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів.

Водночас, з квітня 2020 року буде дозволено обирати, який вид РРО застосовувати - звичайний (апаратний) чи програмний. На той час продавцям повинна бути надана на безоплатній основі програма, яка дозволятиме перетворити на програмний РРО будь-який обраний гаджет: смартфон, планшет, ноутбук тощо.