Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Олексій Любченко: Співпраця з МВФ – один з каталізаторів системних змін служби

опубліковано 10 серпня 2020 о 15:09

Голова Державної податкової служби України Олексій Любченко провів робочу зустріч з представниками Міжнародного валютного фонду. Питаннями для обговорення стали відомча реформа ДПС, законодавчі зміни, робота податкової служби з наповнення бюджету та детінізації економіки.

На сьогодні в ДПС активно працюють над впровадженням єдиної юридичної особи. Це важлива інституційна реформа, яка змінює функціонування всієї структури органів податкової служби. Як відзначив Голова ДПС Олексій Любченко, під час підготовки моделі єдиної юридичної особи, плану впровадження та делегування повноважень у податковій керувалися рекомендаціями та пропозиціями МВФ.

«Перш за все, змінено місію податкової служби та пріоритети в роботі. Ми відійшли від позиції, що нібито податкова служба забезпечує надходження до бюджету, як було при попередній місії. Нова місія утверджується в баченні, що ДПС має бути транспарентною, сучасною та технологічною податковою службою, яка надає якісні та зручні послуги платникам, ефективно адмініструє податки, збори та платежі і виявляє нетерпимість до корупції», – розповів Голова Державної податкової служби України. 

Жодних незручностей в обслуговуванні, якісний податковий сервіс та ДПС як дієвий орган виконавчої влади з чітко побудованою вертикаллю і розподілом функцій – таких результатів від нової реформи очікують в податковій.

Олексій Любченко також зазначив, що консультативна підтримка міжнародних експертів для податкової служби є важливою. Адже на сьогодні в ДПС вибудовують остаточну модель служби і рекомендації міжнародних фахівців є надзвичайно корисними.

«Ми вдячні представникам Міжнародного валютного фонду за їх підтримку і допомогу. Ваші звіти та рекомендації, які ми отримуємо по завершенню роботи місій МВФ, дозволяють нам почути об’єктивну думку про наші процеси спостерігачами ззовні, тобто незаангажованими фахівцями. Це дає нам можливість звернути увагу на ті процеси, які до цього здавалися зрозумілими та відпрацьованими», - наголосив Олексій Любченко.

Платники податків позитивно оцінюють зміни у податковій сфері. Незважаючи на збільшення у липні цього року індикативних показників з надходжень до бюджету на 2 млрд грн, індикативні показники Міністерства фінансів України виконано на  123,1 відсотка.

Таких результатів, зокрема, вдалося досягти за рахунок ефективних заходів з детінізації економіки та руйнуванню схем з ухилення від оподаткування.

Велику увагу наразі в податковій приділено і розвитку корпоративної культури. На думку керівника податкової служби, змінити негативний імідж податківця не можливо без системних змін у ставленні до своїх обов’язків самих податківців. Цього неможливо досягти без очищення від корупційних проявів. Партнерські відносини між податковою і бізнесом мають будуватися на взаємній повазі. Саме тому зараз проводиться робота з працівниками Центрів обслуговування платників з метою підвищення культури спілкування та рівня обслуговування платників податків.

Голова ДПС висловив вдячність та сподівання на перспективну роботу з огляду на те, що до команди експертів МВФ приєдналися Дейв Хартнетт та Майкл О’Греді, колишні керівники податкових служб Великої Британії та Ірландії.  Їх досвід роботи на найвищих керівних посадах податкових служб їх країн дає підстави сподіватися на повне порозуміння щодо викликів та можливостей інституційної реформи ДПС, яка наразі впроваджується.

У свою чергу представники МФВ відзначили позитивні зміни у роботі служби за останні місяці. За їх словами, вони вражені послідовністю кроків податкової служби та виваженої внутрішньосистемної політики, орієнтованої на досягнення результату.

Міжнародні експерти, зокрема, висловили готовність надавати українським податківцям консультативну допомогу в процесах функціонування служби. Також звернуто увагу на необхідності дотримання високого рівня обслуговування платників, якісного адміністрування податків та впровадження ІТ-технологій.