Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ДПС розвінчує міфи про фіскалізацію

опубліковано 25 листопада 2020 о 11:00

Спростовуємо міфи № 1: «РРО/ПРРО мають використовувати ФОП, які ведуть свою діяльність на ринках та ті, які надають послуги населенню».

ДПС пояснює:

З-під фіскалізації виведено ФОП І групи єдиного податку. Більше того, збільшено ліміти доходів для «єдинників» І групи до 1 млн грн.

Проте інші групи ФОП повинні будуть застосовувати РРО/ПРРО з 1 квітня 2021 року, а ті підприємці, які здійснюють продаж ювелірної продукції, лікарських засобів та технічно-складних побутових приладів – вже з 1 січня наступного року.

Не мають також використовувати РРО/ПРРО підприємці, які продають текстиль на ринках – з-під фіскалізації виведено навіть таку ризиковану операцію – як продаж текстилю!

Продовжуємо спростовувати міфи № 2: «Діюче законодавство зобов’язує «єдинників» вести первинну документацію своєї діяльності та бухгалтерію».

ДПС пояснює:

Зобов’язані вести первинний облік своєї діяльності та бухгалтерську документацію: тільки підприємці, які здійснюють продаж ювелірної продукції, лікарських засобів та технічно-складних побутових приладів.

Таким чином, зобов’язання щодо введення РРО/ПРРО полягає лише в тому, щоб вести облік товарів, які реалізує підприємець. І не потрібно жодних первинних документів! Мораторій на перевірку бізнесу діє до кінця карантину!

Продовжуємо спростовувати міфи №3: «Для виконання норм закону потрібно всім підприємцям купити РРО або встановити ПРРО та платити за обслуговування, наймати окремо бухгалтера».

ДПС пояснює:

ДПС розробила абсолютно безкоштовно програмне забезпечення, яке працює з 1 серпня и близько 50 тис. підприємців скористалися вже цим сервісом.

Програмне рішення від ДПС – дуже легке та доступне, не потребує спеціальних знань. Просто встановлюєте його на свій смартфон і починаєте працювати!

Продовжуємо спростовувати міфи № 4: «Через великий об’єм даних (чеків) від програмного РРО сервер контролюючого органу не витримає».

ДПС пояснює:

З моменту запровадження ПРРО (01.08.2020) зареєстровано понад 54 тисячі ПРРО та більше 70 млн створених ними документів (в середньому близько 20 млн чеків щомісяця). Жодних технічних проблем, пов’язаних із обсягами трафіку та зберіганням інформації, не відбулося і не відбудеться.

ДПС має достатній досвід створення та адміністрування великих баз даних загальнонаціонального масштабу і впевнено впорається з адмініструванням ПРРО.

Продовжуємо спростовувати міфи № 5: «РРО – це надто обтяжливо для малого бізнесу, особливо для ФОП-спрощенців. наявність РРО потребує найму бухгалтера».

ДПС пояснює:

Сьогодні РРО використовують 82 тисячі ФОПів, з них 24 тисячі перебувають на спрощеній системі оподаткування, в тому числі 18 тисяч – на ІІ-й групі єдиного податку.

Щонайменше 5 тисяч ФОПів-«єдинників» з числа тих, хто використовує РРО, не мають найманих працівників.

РРО не створює жодних проблем для легального ФОПа.

Відеоурок як зареєструвати ПРРО: https://bit.ly/365wBOd