Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників податків, зборів, інших платежів

опубліковано 07 червня 2021 о 14:13

Звертаємо Вашу увагу на те, що нараховані і сплачені суми податків, зборів та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску обліковуються в інтегрованих картках платників (ІКП), які відкриваються органами ДПС за кожним платником та кожним видом платежу. Облік нарахованих і сплачених сум ведеться автоматично.

Для того, щоб сплачена Вами сума була відображена саме у Вашій ІКП, необхідно чітко дотримуватись вимог Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на небюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666 із змінами (далі Порядок 666). В цьому Порядку в доступній формі, з прикладами описано як правильно заповнювати реквізит «Призначення платежу» розрахункових документів.

Важливо!

Саме реквізит «Призначення платежу» в першу чергу використовується для автоматичної ідентифікації платника податку та занесення сплаченої суми до його ІКП. В разі некоректного заповнення Вами цього реквізиту сплачена сума буде обліковуватись як нез’ясована, а у Вашій ІКП може виникнути податковий борг, на який у свою чергу відповідно до чинного законодавства нарахуються пеня та штрафні санкції за несвоєчасну сплату.

Навіть у разі встановлення належності Вам сплаченої суми, її можна буде занести до Вашої ІКП тільки поточною датою. 

Коректно заповнений реквізит «Призначення платежу» повинен виглядати таким чином:

*

;101

; 1111111111

;текст призначення в довільній формі

;

;

;

* - обов’язковий символ

 ; - обов’язковий символ

101 – код виду сплати відповідно до Порядку 666 (у прикладі – для добровільної сплати)

; - обов’язковий символ

1111111111 – код платника (ЄДРПОУ для юридичної особи (8 символів), РНОКПП для фізичної (10 символів). Саме в ІКП платника з цим кодом буде зарахована сплачена сума.

; - обов’язковий символ

 Враховуйте це при заповненні платіжних документів (в тому числі й через банківські термінали, застосунок Приват 24, тощо) та вимагайте від операторів банків, поштових відділень коректного заповнення вказаного реквізиту.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»