Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про практичні питання застосування РРО під час зустрічі у Головному управлінні ДПС у Чернігівській області

опубліковано 30 липня 2021 о 11:45

Зустріч з платниками Чернігова, присвячена практичним питанням застосування РРО, відбулась у Головному управлінні ДПС у Чернігівській області. Начальник Головного управління Людмила Слотюк, яка звернулася до присутніх на початку зустрічі, зазначила: «Податкова завжди відкрита до діалогу з платниками. Підвищувати культуру сплати податків – наша спільна справа». У заході взяли участь заступник начальника Руслан Погрібний, заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Валерій Коваль, голова Громадської організації «Сяйво Сіверщини» Ірина Березинець, представники суб’єктів господарської діяльності та фізичні особи – підприємці.  

У ході зустрічі говорили про особливості застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, типові помилки, що виявляються при проведенні контрольно-перевірочних заходів, законодавчі зміни у сфері розрахункових операцій тощо.

Валерій Коваль звернув увагу присутніх на зміни до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів. Зокрема поінформував про внесені зміни в частині того, які обов’язкові реквізити має містити фіскальний чек.  Крім того зазначив, що положення доповнено новим розділом VIII - Фіскальний касовий чек за операцією з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі.

Також, платникам податків розповіли, що відповідно до внесених змін в законодавство:

до 01 жовтня 2021 року вимоги до форми і змісту розрахункових документів в частині цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої не поширюються на розрахункові документи, що створюються реєстраторами розрахункових операцій, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій до дня набрання чинності цим наказом;

до 01 жовтня 2021 року реєстратори розрахункових операцій, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, за наявності технічних можливостей мають бути доопрацьовані їх виробниками (постачальниками) відповідно до ст.12 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» з метою забезпечення можливості виконання всіх вимог до форми і змісту розрахункових документів, відповідно до цього наказу.

Учасників зустрічі цікавили питання застосування РРО при продажу за готівку, за допомогою платіжного терміналу, правильність формування Z-звіту, кодування товарів, помилки при використанні РРО/ПРРО і як їх уникати, дії кассира, якщо зникло світло чи інтернет тощо. В ході спілкування платники отримали чіткі відповіді на запитання по кожній конкретній ситуації.

Практика живого спілкування з платниками податків та інформування щодо законодавчих змін триватиме і надалі.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»