Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання реєстрації податкових накладних: у ризики потрапляють менше 1 відсотка

опубліковано 13 серпня 2021 о 09:41

У рамках діяльності робочої групи з вирішення проблемних питань, пов’язаних з реєстрацією податкових накладних (розрахунків коригувань) в Єдиному реєстрі податкових накладних, зупиненням, відмовою в їх реєстрації сільськогосподарським товаровиробникам (фермерським господарствам тощо), яка  діє на базі Чернігівської обласної державної адміністрації з жовтня минулого року, 11 серпня проведено онлайн-захід на тему: «Вирішення проблем при реєстрації податкових накладних сільгоспвиробниками в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Організовано захід керівництвом Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА з метою надання можливості сільгоспвиробникам висловити свої проблеми та поставити питання. У заході взяли участь представники Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА, Головного управління ДПС у Чернігівській області, районних державних адміністрацій, керівники територіальних громад, сільськогосподарські  підприємства та фермерські господарства. 

Заступник начальника Головного управління ДПС у Чернігівській області Руслан Погрібний зазначив, що податкові органи орієнтовані сьогодні, у першу чергу, на наданні якісних послуг платникам податків. Пояснив, що процес реєстрації податкових накладних регулюється Постановою КМУ від 11 грудня 2019 р № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних». Відповідно до вимог Постанови податкові накладні  подані платниками на реєстрацію підлягають автоматизованому моніторингу відповідності податкової накладної/розрахунку коригування критеріям оцінки ступеня ризиків (які визначені Постановою).

У разі коли за результатами перевірки податкової накладної/розрахунку коригування визначено, що податкова накладна/розрахунок коригування відповідають одній з ознак безумовної реєстрації, визначених у пункті 3 цього Порядку, реєстрація таких податкової накладної/розрахунку коригування не зупиняється в Реєстрі.

Статистичні дані свідчать про низьку кількість випадків призупинення реєстрації податкових накладних. Так, з початку 2021 року платниками Чернігівщини було автоматично зареєстровано у Єдиному реєстрі податкових накладних понад 1,9 млн накладних. З них, за результатами автоматизованого моніторингу, призупинено реєстрацію у 13720 випадках, що становить 0,72 відсотки від загальної кількості. За результатами розгляду, наданих платниками документів, з 13720 призупинених накладних зареєстровано 7344.   Відмовлено у реєстрації лише 449 накладних.

Ми розуміємо, що наразі у аграріїв гаряча пора збору врожаїв. Саме тому, з метою уникнення можливих ризиків варто дотримуватися норм податкового законодавства, - зазначив Руслан Погрібний.

У присутніх на конференції учасників не виникло жодного питання до працівників податкової.    

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»