Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За 8 місяців поточного року до бюджетів територіальних громад Чернігівщини надійшло близько 700 мільйонів гривень податку на майно

опубліковано 07 вересня 2021 о 09:34

Протягом січня-серпня 2021 року до бюджетів територіальних громад Чернігівщини надійшло майже 700 млн гривень податку на майно, що становить 15 відс. у загальній сумі сплачених до місцевих бюджетів податків. У порівнянні до відповідного періоду минулого року спостерігається зростання надходжень на 13,6 відс. або на 83,3 млн гривень, - інформує представників ЗМІ та інтернет-видань начальник Головного управління ДПС у Чернігівській області Людмила Слотюк.

Більшу частину суми забезпечено юридичними особами – 586,2 млн грн, підприємцями і громадянами сплачено 110,9 млн гривень.

Переважна частина податку на майно (58,1 відс.) припадає на орендну плату за землі державної і комунальної власності, якої сплачено 405 млн гривень. Надходження податку від власників та постійних користувачів землі склали 221,2 млн гривень (31,7 відс. загальної суми надходжень податку на майно).

Від оподаткування об’єктів житлової і нежитлової нерухомості бюджети територіальних громад поповнились на 69,8 млн гривень, з них сплачено юридичними особами 50 млн грн, фізичними особами – 19,8 млн гривень. В тому числі за об’єкти нежитлової нерухомості надійшло 62,1 млн грн податку, від оподаткування житла, площа якого перевищує пільгову – 7,7 млн гривень.

За легкові автомобілі преміум-класу власники сплатили 1,2 млн грн транспортного податку.

Як зазначила Людмила Слотюк, значна сума податку на майно сплачена платниками добровільно (97,2 відс.), за результатами контрольно-перевірочної роботи надійшло 0,2 млн грн, від погашення податкового боргу – 19,1 млн гривень.

Питома вага податку на майно у надходженнях громад коливається у межах від 2,6 відс. до 50 відсотків. Понад 25 відс. доходів громади податок на майно забезпечує у 7 громадах області, у межах від 20 відс. до 25 відс. – у 12 громадах, від 15 відс. до 20 відс. – у 23 громадах, від 10 до 15 відс. – у 12 громадах, менше 10 відс. – у 3 громадах.

Очільниця Головного управління ДПС у Чернігівській області повідомила, що на виконання податкового законодавства та пілотного проекту по співпраці з громадами, податковою службою області на постійній основі проводиться обмін інформацією з органами місцевого самоврядування щодо переліків власників, постійних користувачів та орендарів землі, об’єктів нерухомості, щодо суми податкових пільг, якими скористались платники податку на майно. Крім того, здійснюється звірка належних до сплати податкових зобов’язань з транспортного податку за даними сервісних центрів МВС України про власників транспортних засобів преміум-класу.

Платникам податків слід звернути увагу на дотримання вимог наказу Міністерства фінансів України від 24.07.2015 №666 (зі змінами) при формуванні платіжних документів для сплати податків, зокрема щодо заповнення реквізиту «Призначення платежу». Обов’язкове зазначення у цьому полі податкового номера платника дозволить правильно ідентифікувати особу, що сплатила кошти у бюджет, та унеможливить виникнення неправомірного боргу, пені та штрафів.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»