Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПРРО: Чи зобов’язані СГ забезпечити можливість здійснення розрахунків за допомогою платіжних систем (терміналів) та чи передбачена відповідальність у разі не забезпечення такої можливості

опубліковано 04 жовтня 2021 о 13:38

Суб’єкти господарювання зобов’язані забезпечувати можливість здійснення держателями електронних платіжних засобів розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів не менше трьох платіжних систем, однією з яких є багатоемітентна платіжна система, платіжною організацією якої є резидент України.

Порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів – тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу - підприємця, посадових осіб юридичної особи від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дія, передбачена ч. першою ст. 163 прим. 15 Кодексу України про адміністративні правопорушення, вчинена особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, - тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, за обмеження або відмову в реалізації прав споживачів, установлених частиною другою ст. 17 Закону України «Про захист прав споживачів» суб’єкти господарювання сфери торговельного та інших видів обслуговування, у тому числі ресторанного господарства, несуть відповідальність у розмірі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Детальніше, на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДПС України, категорія питання 109.20.