Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи сплачується плата за землю (земельний податок або орендна плата за землі державної і комунальної власності) за земельні ділянки, які знаходяться у власності та/або користуванні ФО (громадянина) та розташовані на території ВЕЗ «Крим»

опубліковано 11 жовтня 2021 о 11:51

       Згідно з п.п. 10.1.1 п. 10.1 ст. 10 та п.п. 265.1.3 п. 265.1 ст. 265 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) плата за землю у складі податку на майно належить до місцевих податків.

      Плата за землю – обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (п.п. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

     Земельний податок – обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів (п.п. 14.1.72 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
     Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності – обов’язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою (п.п. 14.1.136 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
 Об’єктами оподаткування земельним податком є:

     земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні;
     земельні частки (паї), які перебувають у власності (п. 270.1 ст. 270 ПКУ).
    Зарахування місцевих податків та зборів до відповідних місцевих бюджетів здійснюється відповідно до Бюджетного кодексу України (п. 10.5 ст. 10 ПКУ).
     Водночас відповідно до п.п. 1 п. 12.3 ст. 12 розд. ІІ «Перехідні положення» Закону України від 12 серпня 2014 року № 1636-VII «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 1636) під час тимчасової окупації справляння податків і зборів, єдиного соціального внеску та застосування реєстраторів розрахункових операцій відносно території вільної економічної зони «Крим» (далі - ВЕЗ «Крим») діють з урахуванням того, що загальнодержавні податки і збори, визначені ст. 9 ПКУ, ст. 271 Митного кодексу України, єдиний внесок, встановлений Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, справляння якого здійснюється відповідно до Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування», не справляються з доходів, отриманих юридичними особами (їх відокремленими підрозділами) та фізичними особами на тимчасово окупованій території,операцій та/або з інших об’єктів оподаткування (в тому числі об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням) на тимчасово окупованій території.
     Особи, які перебували на обліку в контролюючих органах або мали місцезнаходження (місце проживання) на території Автономної Республіки Крим або міста Севастополя на початок тимчасової окупації, звільняються від обов’язку подання до контролюючих органів декларацій (крім митних декларацій), звітності та інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів протягом строку такої тимчасової окупації та після її завершення.

     Враховуючи викладене фізичні особи у власності та/або користуванні яких знаходяться земельні ділянки, що розташовані на території ВЕЗ «Крим», звільняються від обов’язку сплати плати за землю за такі земельні ділянки.

Детальніше, на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДПС України, категорія питання 111.01.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»