Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як оподатковуються ПДВ операції з надання в оренду державного майна

опубліковано 16 листопада 2021 о 08:00

Не є об’єктом оподаткування операції з оплати орендної плати за договорами оренди цілісного майнового комплексу державного підприємства (його структурного підрозділу), якщо орендодавцями за договорами виступають органи державної влади (Фонд державного майна), а платежі відповідно до закону зараховуються до Державного бюджету України.

Операція з надання послуг з оренди нерухомого майна, яке знаходиться на митній території України, у тому числі що належить до державної власності, відповідно до п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) є операцією з постачання послуг, яка є об’єктом оподаткування ПДВ та оподатковується ПДВ за ставкою 20 відс. незалежно від того, в якому співвідношенні буде здійснюватися розподіл орендної плати (крім операцій, визначених п.п. 196.1.15 п. 196.1 ст. 196 ПКУ).

За операцією з постачання послуг з оренди державного майна податкові зобов’язання з ПДВ визначає платник ПДВ – балансоутримувач такого майна на дату «першої події» (на дату зарахування коштів від орендаря або на дату оформлення належним чином документа, який містить відомості про господарську операцію та підтверджуєїї здійснення).
На дату виникнення податкових зобов’язань балансоутримувач державного майна складає податкову накладну на орендаря та реєструє її Єдиному реєстрі податкових накладних.

Детальніше, на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДПС України, категорія питання 101.16.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»