Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Очільниця податкової служби області розповіла про право громадян на одноразове добровільне декларування активів, з яких раніше не були сплачені податки

опубліковано 18 листопада 2021 о 15:29

З 1 вересня 2021 року громадяни України мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства. Триватиме Кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування до 01 вересня 2022 року.

Про це в деталях розповіла начальниця Головного управління ДПС у Чернігівській області Людмила Слотюк представникам громадськості та засобів масової інформації.

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається в електронній формі безпосередньо декларантом до Державної податкової служби України.

Скористатися таким правом можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також  фізичні особи, які не є резидентами, але які були резидентами на дату отримання (набуття) об’єктів декларування чи доходів, за рахунок яких були набуті об’єкти декларування.

Не мають права на одноразове декларування:

- неповнолітні та недієздатні особи;

- особи, які у період з 2005 року подавали декларацію відповідно до антикорупційного законодавства;

- особи, до яких застосовані спеціальні економічні та інші заходи (санкції.)

Задекларувати можна валютні цінності, нерухомість в Україні та за кордоном, транспортні засоби та інше цінне рухоме майно, цінні папери та корпоративні права, грошові активи.

У разі декларування готівкових коштів, їх попередньо слід  внести на спеціальний банківський рахунок в Україні.

Не підпадають під одноразове (спеціальне) добровільне декларування:

- квартира/квартири загальною площею не більше 120 м кв або житловий будинок/будинки загальною площею не більше 240 м кв;

- некомерційні нежитлові будівлі загальною площею не більше 60 м кв;

- земельні ділянки в межах норм безоплатної передачі;

- один транспортний засіб особистого некомерційного використання за визначеними критеріями;

- інші активи, крім вже зазначених, сумарна вартість яких не перевищує 400 тис. гривень на 1 вересня 2022 року (дату завершення декларування).

Подання декларації передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування у розмірі від 2,5 до 9 відсотків у залежності від задекларованих активів. Оплата здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. Крім того, передбачено ряд альтернатив для сплати податкового зобов'язання  частинами.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»