Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наявність податкового боргу має негативні наслідки для платника податків

опубліковано 23 листопада 2021 о 09:02

Податковий борг перед бюджетами всіх рівнів негативно впливає  не тільки на імідж платника податків, а й на стабільність фінансування програм соціально – економічного розвитку.

Cума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений Податковим кодексом України (далі - ПКУ) строк, та нарахованої, але не погашеної пені є податковим боргом (п.п. 14.1.175 ПКУ).

Згідно з вимогами ст. 59 ПКУ податкова вимога надсилається тільки на суму боргу, що перевищує 180 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (на сьогодні – це 3060 гривень).

Якщо сума податкового  боргу за усіма податками і зборами платника, не перевищує 3060 гривень, податкова вимога не формується, податкова застава не застосовується, та подальші заходи, спрямовані на стягнення такого податкового боргу,  не здійснюються.

Але платникам не слід ігнорувати наявність боргу до 3060 гривень.

Незважаючи на те, що заходи стягнення, передбачені Податковим кодексом України, не застосовуються до таких сум, вони перебувають в статусі податкового боргу.

Наявність податкового боргу, в т.ч.  і до 3060 грн має для платників негативні наслідки:

-          неможливість отримати довідки про відсутність заборгованості для участі в тендерах, отриманні банківського кредиту, тощо;

-          неможливість перебування на спрощеній системі оподаткування;

-          інформація про наявність боргу доступна на сайті ДПС для бізнес-партнерів.

          Крім того, Податковим кодексом України передбачено нарахування пені та штрафних санкцій за несвоєчасну сплату незалежно від сум податкового боргу.

Отже, шановні платники, слідкуйте за нарахуванням та сплатою своїх податкових зобов’язань, вчасно звіряйтеся, не нарощуйте борги та своєчасно сплачуйте нараховані суми. Звірка розрахунків з бюджетом проводиться через Електронний кабінет ДПС або на сайті органів ДПС у розділі «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера».

Додатково повідомляємо, що інформація про боржників місцевих бюджетів постійно направляється до територіальних громад, міських та селищних рад.