Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про нарахування рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин

опубліковано 17 грудня 2021 о 10:46

Головне управління ДПС у Чернігівській області звертає увагу платників рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин на таке.

Відповідно до підпункту 252.1.1 пункту 252.1 та пункту 252.23 статті 252 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) нарахування рентної плати  за користування надрами для видобування корисних копалин (далі – рентна плата) для суб’єктів господарювання, які набули права на користування об’єктом (ділянкою) надр на підставі отриманих спеціальних дозволів на  користування надрами починається з календарного кварталу, що настає за кварталом, у якому такий платник отримав або переоформив спеціальний дозвіл.

 У разі не виконання вимог пункту 252.23 статті 252 Кодексу надро- користувачами контролюючий орган на виконання вимог пункту 120.1 статті 120 Кодексу здійснює накладання штрафу у розмірі 340 гривень, а у разі вчинення протягом року тих самих дій - 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання податкової звітності.

Водночас, на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику покладено обов’язок перед центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного гірничого нагляду про порушення питання щодо зупинення дії відповідного спеціального дозволу у разі невнесення, несвоєчасного внесення сум податкових зобов’язань рентної плати або невиконання податкових зобов’язань платником цієї плати протягом шести місяців (третій абзац підпункту 258.2.2 пункту 258.2 статті 252 Кодексу).

Разом з тим, відповідно до пункту 6 статті 26 Кодексу України про надра право на користування надрами припиняється для власників спеціальних дозволів на користування надрами, які без поважних причин протягом двох років, а для нафтогазоперспективних площ та родовищ нафти та газу - 180 календарних днів не приступили до користування надрами (надають нульові декларації).

Враховуючи зазначене, субєкти господарювання, яким видано Державною службою геології та надр України  спеціальні дозволи на користування надрами повинні подавати податкову звітність за користування надрами для видобування корисних копалин за місцезнаходженням ділянки надр (п.п. 257.3.1 п. 257.3 ст. 257 ПКУ) у терміни, встановлені Кодексом.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»