Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників місцевих податків і зборів, рентної плати, екологічного податку

опубліковано 20 грудня 2021 о 10:08

Головне управління ДПС у Чернігівській області  звертає увагу,  що платники податків у податковій звітності з місцевих податків і зборів, рентної плати та екологічного податку (далі – Податки) зазначають код органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням об’єктів оподаткування або місця провадження діяльності.

Діюча редакція податкової звітності передбачає зазначення кодів за КОАТУУ.

Починаючи з 2022 року передбачається запровадження податкової звітності з Податків, у яких код органу місцевого самоврядування визначатиметься за КАТОТТГ, у зв’язку з чим триває процедура внесення змін до форм податкових декларацій.

При цьому, достовірність нарахування податкових зобов’язань з Податків в інтегрованих картках платників пов’язана з правильністю визначення, по-перше,  територіальної громади, на території якої знаходяться об’єкти оподаткування  або місця провадження діяльності - зазначається код КОАТУУ територіальної громади (ТГ) - органу місцевого самоврядування, що відповідає адміністративному центру ТГ; по-друге,  контролюючого органу, до повноважень якого відноситься територія ТГ- визначається код ДПІ, повноваження якої поширюється на територію органів місцевого самоврядування після адміністративної реформи ( з 2021 року).

Враховуючи, що КОАТУУ є обов’язковим реквізитом податкової звітності, його відсутність або помилка в ньому є підставою для надання декларації статусу "Не визнано як податкова декларація".

Наголошуємо на правильності його відображення у відповідності до місця знаходження об’єктів оподаткування та відповідності до ДК 014-97 «Класифікатор об'єктів адміністративно-територіального устрою України».

Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) запроваджений згідно з наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 12.01.2021 № 3 «Про внесення змін до наказу Мінрегіону від 26 листопада 2020 року № 290» та обов’язковий до застосування відповідно до Указу Президента України від 29 квітня 2021 року № 180/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади».

Код КАТОТТГ має 19 знаків, з них 17 - цифрові знаки, кожний з яких має значення, наприклад:

UA01020010000048857

      01 -код регіону

         02- код району (тільки парні цифри)

            001- код громади (тільки непарні цифри)

                    000 - порядковий номер населеного пункту у громаді

                       00 - код району у місті

48857 - останні 5 цифр - це системний код, що присвоєний автоматично і у подальшому не буде змінюватися ні при яких адмінреформах (при переході з регіону до регіону або з району до району цей код залишається незмінним).

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»