Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Таблиця даних платника податку

опубліковано 24 грудня 2021 о 11:19

З метою реалізації пункту 201.16 статті 201 Податкового кодексу України Кабінетом Міністрів України ухвалено постанову від 11 грудня 2019 року № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі - Порядок № 1165).

Одним із документів, які свідчать про специфіку діяльності підприємства є таблиця даних платника ПДВ.

Порядок подання таблиці даних передбачений пунктами 12-16 Порядку № 1165. Таблиця з поясненнями розглядається комісією регіонального рівня протягом п’яти робочих днів та приймається рішення про її врахування або неврахування.

Слід зазначити, що контролюючий орган має достатньо механізмів для виявлення та протидії податковим ризикам на ранніх етапах для недопущення розповсюдження ймовірно ризикового податкового кредиту з ПДВ.

Одним з таких механізмів є поглиблений аналіз підприємств, які подають до ДПС таблиці даних з метою уникнення зупинки реєстрації податкових накладних, які ймовірно відповідають критеріям ризиковості. Тобто шляхом подання таблиці даних окремі суб’єкти здійснюють реєстрацію податкових накладних на реалізацію товарно-матеріальних цінностей відмінних від придбаної номенклатури або по ланцюгу не прослідковується постачання такого товару.

Слід зазначити, що формально оформлені (складені) первинні документи та/або сплата грошових коштів не може слугувати підставою для формування даних податкового обліку за відсутності факту придбання відповідних товарів (робіт, послуг).

Подані платниками пояснення та документи мають підтверджувати і розкривати суть, внутрішню сторону господарських операцій, їх справжність, економічну вигоду (виправданість, ризик) і ділову мету.

Документи, які підтверджують реальність здійснення господарської операції, відображеної в податковому обліку, повинні оцінюватися з урахуванням специфіки кожної господарської операції - змісту послуг (робіт), що надаються, умов перевезення, зберігання товарів тощо.

Під час аналізу діяльності платника комісії контролюючого органу зобов’язані оцінюють такі обставини: можливість реального здійснення платником податків досліджуваних операцій з урахуванням часу, місця знаходження майна або обсягу матеріальних ресурсів, економічно необхідних для виробництва товарів, виконання робіт або послуг; здійснення особою, яка значиться виробником товару, підприємницької діяльності; наявність необхідних умов для досягнення результатів відповідної підприємницької, економічної діяльності у зв'язку з наявністю управлінського або технічного персоналу, основних засобів, виробничих активів, складських приміщень, транспортних.

Крім цього, проводиться комплексний та ґрунтовний аналіз наявної в контролюючих органах податкової інформації щодо платників, враховуючи показники співвідношення сплати платежів до бюджету, відносно обсягів реалізації та наявних задекларованих об’єктів оподаткування для ведення господарської діяльності, зіставлення адекватності зростання обсягів реалізації та сплати платежів до бюджету, дослідження сутності проведених господарських операцій для припинення їх участі в схемах формування сумнівного податкового кредиту.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»