Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо затвердження Порядку списання безнадійного податкового боргу платників податків

опубліковано 29 вересня 2022 о 15:01

Головне управління ДПС у Чернігівській області інформує, що наказом Міністерства фінансів від 28.07.2022 № 220, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 10.08.2022 за №908/38244 (далі - наказ № 220), затверджено нову редакцію Порядку списання безнадійного податкового боргу платників податків.

Цей Порядок розроблений відповідно до статті 101 глави 9 розділу II

Податкового кодексу України (далі - Кодекс) і визначає механізм списання безнадійного податкового боргу.

Дія Порядку згідно з Кодексом поширюється на фізичних осіб (резидентів і нерезидентів), юридичних осіб (резидентів і нерезидентів) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об’єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об’єктом оподаткування, і на яких покладено обов’язок сплати податків та зборів.

Порядком визначено підстави для визнання боргу безнадійним.

Зокрема, списання податкового боргу платника податків, що виник внаслідок форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) здійснюється за письмовою заявою платника податків та підтверджується сертифікатом про форс-мажорні обставини, виданим  Торгово-промисловою палатою України або уповноваженими нею регіональними торгово-промисловими палатами.

Змінено терміни проведення списання податкового боргу: списання здійснюється  щокварталу протягом двадцяти календарних днів, наступних за останнім днем кварталу, тобто найближчий термін списання: з 1 по 20 жовтня 2022 року.

За результатами розгляду документів, необхідних для підтвердження безнадійності податкового боргу, керівник (його заступник або уповноважена особа) територіального органу ДПС за наявності підстав приймає рішення про списання безнадійного податкового боргу, яке оформляється на бланку за формою згідно з додатком до цього Порядку.

У разі, якщо станом на день прийняття рішення про списання безнадійного податкового боргу за даними ІКС податковий борг повністю або часткового погашено, рішення про списання безнадійного податкового боргу не приймається (у разі повного погашення) або приймається на залишок непогашеної суми, що обліковується за даними ІКС (у разі часткового погашення).