Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відновлення електронного декларування, фінансовий контроль і конфлікт інтересів: НАЗК провело друге громадське обговорення проекту Державної антикорупційної програми

опубліковано 24 жовтня 2022 о 11:43

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) провело друге громадське обговорення Державної антикорупційної програми (ДАП), присвячене питанням фінансового контролю та конфлікту інтересів. 

Заступник Голови НАЗК Андрій Вишневський зазначив, що Національне агентство продовжує роботу над проектом Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки. Вона має стати основним інструментом для виконання Антикорупційної стратегії, яку в червні ухвалив парламент після п’ятирічної паузи, коли не було єдиного стратегічного документа у сфері антикорупційної політики.

«Це не просто прохідний плановий документ, для нас це пріоритет номер один сьогодні.  Працюємо над тим, аби на етапі розробки та впровадження програми зробити її якісною й інклюзивною з точки зору залучення експертів і партнерів, а також заохочення та стимулювання майбутніх виконавців програми, як у державному секторі, так і в громадському та приватному. Крім того, це забезпечить  відповідність державної антикорполітики міжнародним документам і рекомендаціям ОЕCD і GRECO», – зазначив Андрій Вишневський. 

Заступник Голови НАЗК наголосив на важливості відновлення контрольних функцій Національного агентства: 

«Через воєнний стан тимчасово призупинено проведення декларування та повних перевірок. НАЗК виступає за якнайшвидше відновлення електронного декларування та заходів фінансового контролю з урахуванням усіх ризиків, пов‘язаних з війною. Зокрема, доступ до публічної частини реєстру з міркувань безпеки планується залишити закритим на період воєнного стану», – зазначив Андрій Вишневський. 

Представники Transparency International Ukraine, ГО «Антикорупційний штаб» та ГО «Всеукраїнське об’єднання “Автомайдан” висловили підтримку щодо необхідності якнайшвидшого відновлення електронного декларування.  Разом з тим, позиції учасників обговорення щодо доцільності закриття публічної частини реєстру розійшлися.

Керівник Управління проведення повних перевірок НАЗК Андрій Пасічник окреслив ключові проблеми в сфері електронного декларування. Зокрема, це законодавче регулювання щодо належності окремих категорій осіб до суб’єктів декларування, обтяжливий процес подання інформації до реєстру декларацій, часті зміни правил електронного декларування, велика кількість несвоєчасно поданих декларацій тощо. 

За його словами, пропозиції у ДАП спрямовані на спрощення декларування, автоматичне заповнення окремих розділів, щоб процес заповнення декларації не був складним та довгим, щоб кожен міг це зробити швидко та вчасно, а також отримати інформацію з реєстрів безоплатно. Крім того, у планах є зміна підходу до перевірки інформації у деклараціях, а саме – відмова  від перевірки всієї інформації та фокус на майновій частині, що стосується корупційних правопорушень і правопорушень, пов’язаних з корупцією. 

Також під час заходу учасники обговорили врегулювання конфлікту інтересів, дотримання загальних обмежень і заборон, правил етичної поведінки. 

Керівник Департаменту з питань дотримання законодавства про конфлікт інтересів та обмежень щодо запобігання корупції Олександр Шульга окреслив ключові проблеми, вирішення яких пропонує ДАП. Зокрема, щодо необхідності запровадження нового підходу до визначення термінів «потенційний конфлікт інтересів» та «реальний конфлікт інтересів», конкретизації порядку поводження із подарунком та вдосконалення механізму запобігання конфлікту інтересів, у тому числі у зв’язку з наявністю в особи підприємств і корпоративних прав тощо.

Відеозапис трансляції можна переглянути за посиланням: https://fb.watch/geqOBi_Yhv/