Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи сплачують ЄСВ роботодавці – платники єдиного податку за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ

опубліковано 24 жовтня 2022 о 14:39

Головне управління ДПС у Чернігівській області звертає увагу платників, що 19.07.2022 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 р. № 2352-IX, яким внесено зміни, зокрема, до ч. третьої ст. 119 Кодексу законів про працю України. Згідно з цими змінами у роботодавців немає обов’язку зберігати середній заробіток за працівниками, яких призвали на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану.

Водночас, абз. 1 п. 9-20 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464, роботодавці – платники єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування – фізичні особи-підприємці, які належать до груп 2 та 3 платників єдиного податку, а також юридичні особи, які належать до групи 3 платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

Суми єдиного внеску, нараховані та не сплачені зазначеними роботодавцями, сплачуються за рахунок державного бюджету, крім періодів, у яких наймані працівники, призвані під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, отримували доходи у вигляді грошового забезпечення, з яких було сплачено єдиний внесок за рахунок державного бюджету.